Caraş-Severin, Romania

ORAVIȚA – Orașul cărășean a cucerit inima juriului, alături de alte două din țară, printr-o poveste frumoasă despre reconstruire și dezvoltare, despre un oraș modelat de tineri pentru tineri!

Lansarea competiției pentru desemnarea Capitalei Tineretului din România 2024 ne-a făcut să ne gândim în primul rând la Reșița, la activitățile de tineret din jurul municipiului și la echipele de inițiativă de aici, chiar și la universitate. Totuși, existența marilor centre universitare a făcut ca ideea să ne pălească. Dar cine s-ar fi gândit să dea o șansă Oraviței? Ei, bine, micul burg cărășean cu mare încărcătură istorică și culturală se numără deja printre cele trei orașe finaliste la titlu, alături de – n-o să ghiciți – Ploiești și Vaslui!

„Oravița, Ploiești și Vaslui sunt orașele care merg mai departe în finala competiției în urma încheierii primei etape de jurizare, unde au candidat Bistrița, Oravița, Ploiești, Râmnicu Vâlcea și Vaslui la titlul de Capitala Tineretului din România 2024. În 12 iulie a început cea de-a doua rundă, în care orașele finaliste trebuie să își dezvolte dosarul de candidatură până pe 31 august. Orașul câștigător va fi anunțat la Cluj-Napoca, în 17 septembrie, în cadrul Summit-ului Tinerilor“, anunță organizatorii.

„Juriul a fost convins de programul pe care l-am gândit ca să rescriem povestea frumoasă a Oraviței, spune Dumitru Ursu, primarul urbei. Pentru că ne iubim orașul, credem că merită să ne implicăm pentru a-l readuce la viață. Și visăm la un oraș modelat de tineri pentru tineri. Ce-și doresc tinerii din Oravița? Un oraș curat, cultural și turistic, cu infrastructură dezvoltată, în care tinerii, dar și toți ceilalți, să găsească oportunități de dezvoltare, educație, specializare, muncă și condiții de viață, sănătate, fără a fi nevoiți să migreze spre alte zone. Oravița visurilor tinerilor este un oraș cu clădiri renovate, în care se organizează concerte și festivaluri, cu mai multe locuri amenajate în natură și cu mai multe terenuri pentru activități sportive. Le mulțumim partenerilor, ONG-uri, școli, instituții și asociații locale pentru că au îndrăznit să viseze alături de noi și pentru că au considerat că vocea tinerilor trebuie ascultată. Continuăm ambițioși și puși pe fapte mari spre marea finală. 2024 va fi anul nostru!“, promite, plin de optimist, edilul șef al urbei.

JCS-Antoniu Mocanu