Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Detalii suprinzătoare despre potențial și riscuri au fost făcute publice de către prefectul Ioan Dragomir!

Drept introducere la anunțul privind semnarea contractului de colaborare dintre Arsenal SA și Torman SRL, subsidiara românească a TOR Internațional, o învăluită în mister companie britanică, prefectul Ioan Dragomir a ținut să clarifice contextul în care s-a produs evenimentul. Dacă în 2022, fosta conducere a Arsenal SA nu credea în posibilitatea relansării activității, anul trecut, „la o instituție sau o întâlnire regională“, o mână de experți, de specialiști, i-au prezentat patru sau cinci oportunități de dezvoltare a județului, între care și fosta fabrică de tunuri. „O prezentare superprofesionistă!“, a subliniat Dragomir, înainte de a schița repectivele oportunități, stadiile în care se află în momentul de față, potențialul, dar și riscurile sau pericolele care pândesc, din umbră.

Prima a fost UCMR și Hidroelectrica (a nu se confunda cu Hidroconstrucția). „Este pe calea cea bună, apreciez eu, deși vreau s-o spun încă o dată, să se știe! Sunt actori din județ și din Reșița care vor ca activitatea acestei firme să o ia pe o cale în care să-și piardă autonomia, ca să nu spun altceva. Eu personal și cei cu care am fost în contact milităm ca această unitate să aibă autonomie deplină și să facă ce a făcut și până acum, să facă cel puțin turbinele pentru hidrocentralele electrice. Să se facă aproape integral în Reșița, nu în altă parte!“

Pentru a fi și mai clar, Dragomir a precizat că există pericolul ca personalul nou înființatei Uzine de Construcții Mașini Hidroenergetice Reșița (UCMHR) să lucreze din nou „ca ăia de pe plantație“. S-a practicat până acum și asta mi-e teamă, că spre calea asta e împinsă din nou. Se făcea un contract pentru atribuirea unei reparații la hidrocentrale cu o firmă din străinătate. Până acum a fost Elveția. Acum s-a găsit altă țară. O știu, nu o spun deocamdată! Se încearcă încheierea contractului cu firma din țara respectivă, iar cei de la UCMHR să fie, termenul folosit de cel ce mi-a spus e «ăia de pe plantație». Mi-aș dori și cam asta a fost și ideea: Hidroelectrica dispune de capital serios, poate să investească inclusiv în tehnologie. Și banii ăștia sper să-i investească în tehnologia care e necesară, astfel încât contractele care vor veni de la Hidroelectrica să nu se deruleze printr-o firmă din străinătate, ci direct cu UCMHR. Așa este normal și cred eu și legal!“, a explicat prefectul.

A doua din prezentare a fost Moldomin, redenumită Cuprumold Mining de către turcii de la Eti Bakir, despre care Dragomir crede că „Din păcate, datorită situației economice a firmei și datorită conjuncturii economice din Turcia au lăsat-o mai moale. Dar ei la ora actuală plătesc și cheltuie mulți bani pentru menținerea lor ca și concesionar al activității!“

A treia oportunitate a fost Oțelu Roșu. „Acolo, din păcate, poate nu știți, este și procedura insolvenței, este și o piedică sau mai multe piedici, pe care le pune unul dintre acționarii de acolo. Este un cetățean, este din Republica Moldova. Am văzut, cred că <<24 de Ore>> (?!) (Jurnal de Caraș-Severin-n.r.) a publicat acționariatul. Acolo e moldoveanul, o firmă din Moldova, care este și acționar, dar este și responsabilul firmei sau administratorul, care are și el acțiuni acolo. Mică parte din acțiuni, dar el jonglează și, mai mult, are un contract de închiriere care încurcă la această oră puțin pornirea în forță și mai rapidă a activității la Oțelu Roșu.“, a detaliat oficialul Guvernului în teritoriu.

O alta a fost turismul și apele minerale, iar nu neapărat cea din urmă Arsenal SA. În legătură cu care, odată semnat contractul vizând producerea de muniție de război, Dragomir s-a declarat optimist: „Cred că în câteva luni chiar, acolo ar putea să se întâmple, să se producă ceva! Sper ca până la sfârșitul anului să avem probleme cu depozitarea produselor!“ Aceasta, urmare a productivității fără precedent.

Despre drumul cu peripeții, parcurs de oportunitatea Arsenal până la materializarea ei, vom reveni!

JCS-Walter Fleck