REŞIŢA – Reducerea riscului seismic reprezintă o acţiune de interes naţional, în contextul atenuării efectelor unui potenţial dezastru provocat de cutremure şi cuprinde măsuri de intervenţie la construcţiile existente care prezintă niveluri insuficiente de protecţie la acţiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor cutremure.
În cadrul unui program de măsuri a fost dispusă inventarierea clădirilor de locuit cu peste P+3 etaje (parter cu trei etaje) construite înainte de anul 1978. Potrivit datelor Inspectoratului de Stat în Construcţii Caraş-Severin, au fost inventariate 437 de clădiri şi s-au trimis 322 de notificări proprietarilor.
„La expertizarea clădirilor cu locuinţe colective, cu finanţare de la bugetul statului, în Caraş-Severin au fost vizate 15 imobile, dintre care 11 în Băile Herculane şi câte două în Moldova Nouă şi Reşiţa. Din acest total, trei au clasa de risc seismic III, patru au clasa II şi celelalte, din clasa I cu risc seismic, care prezintă pericol public sunt nouă clădiri – şapte din Herculane şi două din Moldova Nouă (ambele consolidate). În anul 2010, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului centralizatorul listelor de priorităţi şi estimarea cheltuielilor pentru expertizarea tehnică a construcţiilor cu destinaţia de locuinţă pentru anul 2011, valoarea estimată fiind de 3.004.700 de lei.
„Până la această dată nu au fost alocate fonduri de la bugetul de stat, solicitate pentru anul 2011 în vederea expertizării tehnice a clădirilor cu destinaţia de locuit. Pentru anul 2012 alocarea unor fonduri necesare pentru expertizarea tehnică a construcţiilor de locuit cu peste P+3 etaje construite înainte de anul 1978“, a precizat Anişoara Suciu, coordonatorul de activitate a Inspectoratului Judeţean în Construcţii Caraş-Severin.
Flavius Rotariu