Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Cinematograful Dacia, Galeria Agora, bătrânele locomotive cu abur fabricate la Reșița și aflate la Ploiești, dar și Casa de Cultură, se află în continuare în atenția primăriei!

Din spusele primarului Ioan Popa reținem că se dorește modernizarea completă a cinematografului grație unui proiect depus mai demult la CNI. Proiectul a ajuns la etapa avizelor, CNI solicitând o serie de clarificări. „În primul rând, proiectul privește eficientizarea energetică a clădirii și apoi partea de sunet, lumini, climatizare. E o clădire mare și necesită investiții însemnate pentru care căutăm o soluție de cinci-șase ani.”, a precizat Popa.

La Galeria Agora e mai simplu, fiind vorba despre un spațiu și o investiție mult mai mici. După ce s-a clarificat situația spațiului în cartea funciară, se poartă discuții cu Uniunea Artiștilor Plastici asupra a ceea ce se va face acolo.

Din două locomotive, doar una putea fi transportabilă. Conform primarului, CFR a cerut o sumă exagerată pentru ca cele două piese de istorie reșițeană să ajungă acasă. „N-am reușit să ne înțelegem și nu ne permitem să plătim suma în cauză. Am mai discutat cu dl. Grindeanu. pe care l-am rugat să încerce să ne sprijine pentru acest transport.”, a spus Popa.

Pentru Casa de Cultură, valoarea considerată corectă și realistă este de 1,2 milioane de euro. Cam atât este primăria dispusă să plătească pentru clădirea în suprafață construită de peste 10.000mp. Adică o sumă identică cu cea pe care a plătit-o anul trecut, când a cumpărat de la lichidatori Institutul de Proiectări de pe Calea Caransebeșului, clădire de aproximativ aceeași suprafață. Ioan Popa a reafirmat interesul primăriei de a cumpăra Casa de Cultură, însă deocamdată primăria stă la pândă până când prețul va scădea până la valoarea agreată. „În urma evaluării făcute de o firmă din Cluj, clădirea a fost evaluată la peste 5,5 milioane de euro. La prețul acesta ne-am dat la o parte, urmând să înceapă procedura de licitație. În această situație, prețul a scăzut progresiv ajungând între timp cam la 2,5 milioane de euro. Așteptăm să mai scadă!”, a explicat Popa.

În opinia edilului, marea problemă va fi investiția care va trebui făcută la acest obiectiv. „La prețurile actuale, trebuie luat în calcul minim 500 de euro pe metrul pătrat. Asta înseamnă 5 milioane de euro care vor trebui investiți. Adică dăm un milion de euro pe Casa de Cultură, trebuie să ne gândim de unde facem rost de alte 5 milioane.”, a încheiat primarul cu referire la clădirea aflată în proprietatea UCMR, aflată la rându-i în procedură de insolvență.

JCS-Ionel Ivașcu