Caraş-Severin, Romania

BOZOVICI – Deşi Valea Almăjului rămăsese în anul 2011 fără spital, Asociaţia „Sănătate pentru Almăj” a pus umărul şi a sensibilizat comunitatea în aşa fl încât, acum, Centrul Multifuncţional acoperă serviciile medicale de bază, atât pe secţia Interne cât şi în ceea ce priveşte internarea de zi. Mai mult, această secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa este singura rentabilă, mulţumită aportului adus de consiliile locale membre ale asociaţiei.

Singura secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa ce nu înregistrează pierderi se regăseşte pe Valea Almăjului.

„Nu doar că este rentabil, ba, mai mult, pe măsură ce trece timpul, adresabilitatea către Centru este mai mare. În medie, la Bozovici au loc circa 80 de consultaţii lunar pe medicină internă şi sunt efectuate în jur de 32 de internări «de zi», pe o perioadă de 12 ore. Activitatea este rentabilă în condiţiile în care Sptialul Judeţean de Urgenţă plăteşte salariile medicilor, ale asistentelor, materialele sanitare şi cam atât. Ce ţine de actul medical este susţinut de noi, dar restul este meritul asociaţiei «Sănătate pentru Almăj», ce a dovedit că în sănătate se poate ajunge la rentabilitate prin contribuţia activă a comunităţii”, ne-a declarat dr. Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Secţia a luat fiinţă mulţumită asociaţiei formate din toate cele opt primării din Valea Almăjului, ce asigură şi o mare parte din finanţare. Iniţial, Centrul a fost gândit să funcţioneze cu trei secţii – Interne, Chirurgie şi Pediatrie. Singurul motiv pentru care în clipa de faţă funcţionează doar secţia Interne este lipsa acută de cadre medicale.

De la înfiinţare, secţia a avut peste 800 de consultaţii oferite almăjenilor şi peste 400 de internări de zi. Analizele pot fi efectuate inclusiv contra cost, pentru pacienţii neasiguraţi. Fiecare consiliu local ce face parte din asociaţie achită o cotizaţie de 1.500 lei şi asigură alte necesităţi pentru buna gospodărire a instituţiei. Centrul de la Bozovici a fost înfiinţat după ce întreaga Vale a Almăjului a rămas fără spital, în urma reorganizării sistemului sanitar, în aprilie 2011.

Din Asociaţia Consiliilor Locale „Sănătate pentru Almăj” fac parte comunele Bănia, Bozovici, Dalboşeţ, Eftimie Murgu, Lăpuşnicu-Mare, Lăpuşnicel, Prigor şi Şopotu-Nou.

Flavius Rotariu