Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Richard „Gaspi” Gasperotti, unul dintre cele mai mari nume din domeniu, a venit recent la un Heli-biking în Munții Țarcu, pus la cale de cei de la weRIDE. O experiență de neuitat!

Gaspi a intrat în istorie ca primul european care a participat la celebra competiție de freeride Red Bull Rampage MTB în 2002, este primul rider care a cucerit „zidul morții” cu o bicicletă electrică, iar în 2009 a stabilit un record mondial de viteză pe bicicletă, atingând impresionanta viteză de 211,5 km/h.

Acesta a venit în România pentru un film de freeride și a ales unii dintre cei mai frumoși munți, Munții Țarcu, gazdă fiind Cristi Dunca. A ales Țarcu după o îndelungă și atentă cercetare a mai multor locații, iar rezultatul a fost una dintre cele mai mari călătorii din viața lui, pe biciclete electrice. Așa că în 2025 și-a propus cel puțin un bike camp în Țarcu. „România este o destinație exotică pentru mulți europeni, cu o faună sălbatică precum urși, lupi și alte animale pe care le vedem doar în grădini zoologice. Doar acest aspect face ca aventura să fie deosebită. Nu poți opri pentru bratwurst și weissbier în munții României așa cum faci în Austria, dar România promite o aventură mult mai mare.”, le-a spus Richard „Gaspi” Gasperotti celor de la weRIDE.

Cât despre heli-biking-ul în Munții Țarcu și colaborarea cu Cristi Dunca, doar cuvinte la superlativ: „În Țarcu, experiența este la îndemână, heli-biking-ul e real, oferind elicoptere și servicii de înaltă calitate. Abordarea din România este mult mai prietenoasă cu bicicleta, iar instruirea pentru siguranța pasagerilor include instrucțiuni despre zonele sigure și periculoase în jurul elicopterului. Am planificat traseul cu destul timp pentru fotografii și filmări, dar a fost atât de provocator încât am epuizat bateria de 400 Wh în timpul călătoriei. Cristian a fost ghidul nostru, conducându-ne pe un traseu clar cu mari diferențe de nivel. După ce am intrat în pădure, traseul larg s-a transformat într-un single track îngust care ducea către un lac unde ne-am oprit pentru o scurtă pauză la înot. De la lac, am urcat din nou pe lângă o cascadă frumoasă până la baza. A fost pur și simplu uimitor.”

Un nume legendar al acestui sport, Gaspi a avut și câteva sfaturi pentru cei care aspiră să devină mountain bikeri despre cum să-și îmbunătățească abilitățile și performanța: „Cheia este să nu împingi prea tare, pentru că s-ar putea să rămâi blocat. Bikerii ar trebui să-și definească obiectivele și să înțeleagă că succesul nu vine de la sine. Deoarece ciclismul are acum multe ramuri, este important să îți alegi disciplina corectă și apoi să îți dedici tot timpul liber pentru dezvoltarea abilităților.”

„Timpul petrecut cu Gaspi a fost extrem de inspirațional. Pasiunea sa nesfârșită pentru freeride mountain biking ne-a reaprins entuziasmul și ne-a întărit angajamentul de a dezvolta scena MTB din România. Mulțumim, Gaspi, pentru energia și inspirația pe care ne-ai transmis-o!”, a fost concluzia lui Cristi Dunca, după experiența memorabilă alături de unul din cei mari free-rideri din lume.

JCS-Nina Curița

Adaugă comentariu