Nu se poate sa am asa ceva in mijlocul Govandariului! - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primarul Reşiţei, Nelu Popa, susţine că paraginile din administrarea CFR sunt o ruşine pentru peisajul urban al Reşiţei. Vrea ca Primăria să preia în administrare totul şi zona să fie modernizată. Deja, doi investitori vor să vină acolo.

Nelu Popa îşi doreşte o legătură modernă pe calea ferată între Reşiţa şi Timişoara. „Vă daţi seama ce ar însemna să ajungi în 50 de minute până la Timişoara? Şi asta în condiţii moderne? Ştiţi ce ar însemna pentru turistul venit din Belgia, stors de taximetriştii timişoreni la Gara de Nord din Timişoara, să vină la Reşiţa în 55 de minute, să vadă locomotivele de aici şi să se oprească în Anina, pe un Semmering modernizat? Un milion de euro costă reabilitarea unui kilometru de cale ferată. Un proiect de anvergură merită făcut. Toate statele occidentale au proiecte de milioane de euro, se dau bani pentru infrastructură, trebuie să gândim astfel de proiecte. Noi, de exemplu, am lansat un studiu de prefezabilitate pentru o legătură Reşiţa-Timişoara, pe calea ferată, să reabilităm calea ferată. Genul ăsta de proiecte nu le poate face o primărie. La ora asta pe ruta Reşiţa-Timişoara, 100 de kilometri se fac în două ore şi jumătate. 100 de kilometri! Asta este una dintre problemele cele mai mari, legăturile de infrastructură rutieră, feroviară intracomunităţi, care sunt legate de infrastructura mare pe care ar trebui să o gestioneze Guvernul. Noi simţim o nevoie acută să rezolvăm problema asta“, a spus primarul Reşiţei.

gov1

Dar, potrivit lui Nelu Popa, pentru asta trebuie mers la Uniunea Europeană. „Trebuie să cerem bani şi nu o putem face dacă nu suntem organizaţi într-o structură. Eu nu pot ca primărie, chiar dacă îmi doresc, să fac un proiect de reabilitare a căii ferate Reşiţa-Timişoara, decât dacă într-o astfel de asociere, cu Primăria Timişoara, eventual cu consiliile judeţene. Dar vreau să îl fac“, a spus Nelu Popa. Până atunci însă, primarul Reşiţei speră să obţină în administrare zona din mijlocul Govândariului, care este a CFR. „Din cele 12 linii de cale ferată, doar două mai sunt funcţionale. Două! Nici iarba nu e tăiată. Când sunt inundaţii, aici apa ajunge la un metru, este haos. Clădirea asta este mizerabilă. Cum să am aşa ceva în mijlocul Govândariului? Unde mai vedeţi aşa ruine? Vă spun eu: acolo unde Statul este proprietar. Lor nu le pasă. Au atâtea proprietăţi că nici nu mai ştiu ce e cu ele. Am făcut adresă la Regionala CFR, ei spun că este nevoie de avizul Ministerului Transporturilor. Cerem unde este nevoie, dar nu mai pot lăsa zona asta aşa“, a mai spus edilul reşiţean.

gov2

Întrebat ce face cu acea clădire sau ce proiect a găsit pentru zona respectivă, Nelu Popa a spus: „Păi am investitori, vor să vină doi agenţi economici importanţi. Dar nimeni nu vine în paraginile astea. Ori noi să investim în ceva ce este închiriat nu putem. Trebuie să obţinem toate aceste obiective în administrare. Iar CFR nu este interesat să caute agenţi economici, să spună: mergeţi şi faceţi ceva acolo. Ei îşi ţin paraginile. Sper să găsim înţelegere, pentru că într-o primă fază eu vreau reabilitată calea ferată în interiorul oraşului, între cele două gări“.