Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Subsecretarul de stat Dan Stan și prefectul Cristian Gâfu merg prin județ pentru a afla problemele cu care se confruntă structurile Ministerului de Interne, modul în care percep cetățenii activitatea angajaților MAI, precum și colaborarea autorităților locale cu angajații ministerului.

Iar ministrul Marcel Vela și-a dat acordul pentru un astfel de periplu al reprezentanților Guvernului, în aflarea problemelor, plecând și de la zicala „până la Dumnezeu te mănâncă sfinții“. Iar după cum spunea subsecretarul de stat, nu trebuie să fii vreun expert în comunicare ca să conștientizezi că realitatea este percepută total diferit la nivel decizional, în funcție de câte „filtre“ există de la „firul ierbii“ până la „sferele înalte“ unde se iau deciziile.

Iar astfel de „filtre“ de care nu a mai trecut niciun proiect au fost găsite la Arhivele Naționale din Caransebeș. Clădirile în care se află depozitate documente extraordinare privind istoria neamului românesc, precum si înscrisuri referitoare la situația juridică a cetățenilor care, de exemplu, trebuie să facă dovada drepturilor de pensie, sunt într-o situație deplorabilă. Angajații sunt insuficienți și lucrează în niște condiții inumane. „ În anul 2017, conducerea Arhivelor a promovat la conducerea Ministerului Afacerilor Interne un proiect de reabilitare a două corpuri de clădire (deși deține nouă). Însă proiectul a fost uitat prin minister. Ministru de Interne a fost Carmen Dan, prefect a fost Matei Lupu, inspector-șef a fost Viorel Avram. Ce s-a decis în legătură cu acest proiect de reabilitare? Nimic. Am verificat, proiectul este la minister, are necorelări la proiectare, însă nimeni, în trei ani, nu a cerut clarificări. Cu aprobarea dlui ministru Marcel Vela am solicitat structurii de logistică din minister să clarifice situația acestui proiect de reabilitare, să nu o tot lălăim, să știm exact ce se poate face din punct de vedere tehnic. Împreună cu dl prefect Cristian Gâfu am mers să vedem la fața locului care este situația spațiilor de depozitare și a celor în care lucrează angajații“, a spus Dan Stan.

După investigațiile tehnice și juridice din teren, efectuate alături de prefectul județului, secretarul de stat Dan Stan a postat fotografii cu trista realitate a Arhivelor Naționale de la Caransebeș. Ministrul de Interne Marcel Vela a dispus miercuri ca în procesul de reorganizare al ministerului să se analizeze oportunitatea ca partea de asigurare logistică a arhivelor să treacă în subordinea directă a acestora.

„Vrem să schimbăm, să aducem normalitatea, să vă ajutăm. Putem face în câteva zile ce nu a făcut PSD în trei ani, dar nu putem singuri! Este inadmisibil ca un ministru, un subsecretar de stat si un prefect să se ocupe de asemenea lucruri simple, dar reprezentanții PNL trebuie să corecteze si asemenea sfidări PSD-iste la adresa locuitorilor județului Caraș-Severin“, a mai subliniat Dan Stan.

Azi, 20 februarie, urmează să se întâlnească la București reprezentanții Poliției (care finanțează investiția), ai Arhivelor și proiectantul, ca să stabilească soluțiile tehnice și financiare finale.

JCS-Nina Curița

Adaugă comentariu