Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Valul de controale s-a soldat cu multe avertismente, puţine amenzi şi nicio închidere!

În urma tragicului eveniment de la Crevedia, din 26 august, Ministerul Afacerilor de Interne a dispus, prin Ordinul 133 din 29.08.2023, o acţiune naţională de „control la instituţiile publice şi operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanţi, lubrifianţi şi produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL)“. O tematică de control mult mai complexă decât părea, la prima vedere, simpla verificare a câtorva staţii care comercializau GPL. Drept care nu a fost finalizată nici la ora actuală.

„În judeţ, instituţiile de control angrenate în această acţiune au efectuat 164 de controale vizând 64 de operatori economici şi 72 mijloace de transport. S-au constatat multe deficienţe, dar din fericire niciuna atât de gravă încât să reclame închiderea vreunei staţii sau oprirea activităţii vreunui agent economic. Urmare a celor 238 nereguli constatate, s-au aplicat 223 de sancţiuni, majoritatea avertismente. Numărul amenzilor a fost de 61, cuantumul total al acestora fiind de 406.500 lei.“, potrivit prefectului Ioan Dragomir.

În ceea ce priveşte partea nefinalizată a controalelor, aceasta vizează activitatea punctelor de distribuire a buteliilor, în legătură cu care există anumite neclarităţi, pentru care se aşteaptă lămuriri şi instrucţiuni de la Minister. Printre altele, însăşi includerea „lubrifianţilor“ în titlul Ordinului a stârnit nedumerire în ţară, reclamând clarificări, întrucât şi vaselina sau uleiul vândut de unităţile de comercializare a pieselor auto se încadrează în această categorie.

JCS-Walter Fleck