Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spune cea care păstoreşte activitatea Centrului de Zi „Maria“ din Reşiţa, vorbind despre serviciile acordate de către instituţie.

În urmă cu o lună, Centrul de Zi „Maria“ din cartierul reşiţean Lend împlinea 12 ani de activitate, timp în care pe treptele instituţiei au urcat nu mai puţin de 300 de copii. În clipa de faţă sunt înscrişi 43 de copii, iar activităţile sunt păstorite de un număr de nouă angajaţi. Părinţii interesaţi să obţină sprijin din partea centrului, care doresc să-şi înscrie copiii la Centru, pentru a beneficia de serviciile oferite aici, trebuie să ştie că există câteva condiţii.

„Pentru admiterea în cadrul Centrului avem nişte criterii de selecţie, dar primul şi cel mai important este acela de a fi înscris în cadrul unei şcoli, copii între clasele zero şi XII. Serviciile se acordă de la 6-7 ani, în funcţie de vârsta copilului de clasa zero, până la 18 ani. În momentul în care împlineşte 18 ani, nu mai este copil, ci adult, chiar dacă este în clasa a X-a sau a XI-a. Prin serviciile noastre noi încercăm să reducem rata abandonului şcolar, să prevenim abandonul şcolar, şi atunci este foarte importantă înscrierea acestuia, chiar am avut cazuri în care am ajutat noi la înscrierea în şcoli, spre exemplu prin programul «A doua şans㻓, ne-a explicat Nicoleta Imbrescu, şef de serviciu în cadrul centrului. Sunt admişi în cadrul centrului copiii de vârstă şcolară înscrişi în sistemul educaţional, însă numai dacă provin din familii cu venituri reduse, dacă este vorba despre situaţii sociale extreme sau fratrie mare, a precizat Nicoleta Imbrescu.

„Noi ne bucurăm foarte tare atunci când tinerii care nu mai sunt la noi, în cadrul Centrului, vin să ne viziteze. Este o bucurie foarte mare să aflăm că unii dintre ei sunt angajaţi, le merge bine, au o familie, unii dintre ei deja au copii. Nu ne dorim în mod neapărat să preluăm un copil de la şase ani şi să-l ducem până la 18 ani, pentru că nu vrem să dăm dependenţă de serviciile sociale. Noi oferim aceste servicii pe perioada cât există o nevoie socială. Acesta poate dura o lună, două, trei sau, într-adevăr, mai mult, cinci, şase ani“, a mai spus Nicoleta Imbrescu.

Adaugă comentariu