Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Planurile de lucrări pentru Centrul Civic ar trebui să se încheie atunci, după alegeri, când arteziana va fi repornită, iar în apropierea sa va fi amplasată statuia maestrului care i-a dat viață!

Concursul pentru realizarea unei statui a maestrului a fost pus în scenă de municipalitatea reșițeană în toamna lui 2020, la un an după ce se marcaseră 35 de ani de la inaugurarea fântânii cinetice și 5 ani de la trecerea la cele veșnice a creatorului acesteia. Din păcate, deocamdată, nici reșițenii, nici turiștii nu se pot bucura nici de fântână, nici de statuia declarată câștigătoare, realizată de Ștefan (Luigi) Varga.

Primarul Ioan Popa a explicat care este astăzi situația: „Se lucrează la fântână. În sfârșit s-a făcut expertiza pentru că noi am avut un conflict cu cei care au făcut fântâna, nu și-au terminat lucrarea, n-au făcut treaba. Și am avut nevoie de o expertiză. Expertul a stabilit unde am rămas, ce s-a făcut, ce nu s-a făcut și asta ne-a dat dreptul să intervenim cu oamenii noștri pentru că vrem ca în luna iunie să pornim fântâna. E culmea, am stat un an de zile fără fântână!

Mai mult decât atât, „așa mi-a promis Daniel Călin, că în 9 iunie vom avea fântână și vom putea să sărbătorim alegerile, a glumit Nelu Popa. Evident, vom pune statuia lui Constantin Lucaci, care și ea stă de un an de zile. Dar, din fericire, statuia a fost făcută cu Constantin Lucaci stând pe bancă. Deci Constantin Lucaci se odihnește liniștit pe bancă și așteaptă să fie pus în Centrul orașului.“

Așadar, peste scurt timp, cele două obiective vor putea fi admirate în piața centrală, unde „cheia întregului ansamblu este dialogul personajului cu apa, simbolizată și de suprafața șlefuită a granitului. Maestrul privește spre fântână, își contemplă opera și și-o asumă peste timp.“, după cum transmiteau atunci reprezentanții municipalității.

JCS-A.M.