Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Cu această promisiune s-a încheiat, azi, greva de avertisment a angajaților Companiei Naționale Poșta Română!

Întâlnirea de la Gara de Nord din Reșița va avea loc doar în cazul declanșării grevei generale, a precizat liderul filialei județene a Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, Ionel Răitaru. „Am început cu o grevă de avertisment de două ore, revendicările noastre fiind legate de condițiile de salarizare și de muncă, precum și de tergiversarea semnării Contractului Colectiv de Muncă!“, a precizat acesta.

La protest au participat între 80 și 100 de lucrători, oficiile poștale fiind totuși deschise în intervalul orar 8-10, întrucât nu tot personalul face parte din sindicat. Potrivit liderului de sindicat, reprezentanții administrației ar fi exercitat presiuni asupra unora dintre angajați, spunându-le că sunt nemotivați pe ziua de grevă, drept care aceștia au renunțat la protest.

Lucrurile par să nu fi decurs altfel nici în alte județe, sindicaliștii pregătindu-se pentru declanșarea grevei generale, situație în care 5 milioane de pensionari vor fi în pericol de a nu-și primi pensiile la timp. „Sunt discuții să se strângă semnături. Am informat deja ministrul Muncii despre această situație, pentru că MMSS este unul dintre principalii beneficiari ai serviciilor Poștei Române. Venitul salarial al lucrătorilor din Poștă este mai mic decât al unui zilier din agricultură!“, a declarat liderul Blocului Național Sindical, Dumitru Costin. Comparativ cu creșteri salariale de 1.200-1.500 de lei din alte domenii, lucrătorii poștali au solicitat o creștere, rezonabilă, de 400 de lei net a salariilor.

Pe de altă parte, administrația Poștei Române a transmis că majoritatea salariaților nu au participat la greva de avertisment și că, din iunie, salariile vor crește în medie cu 250 de lei.

JCS-Walter Fleck