Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Tot mai mulţi cărăşeni sesizează condiţiile, de multe ori improprii, în care sunt siliţi să-şi petreacă perioada de tratament.

Pe lângă senzaţia clară de disconfort pe care o trăieşte un pacient atunci când este nevoit să fie internat într-o unitate spitalicească din Caraş-Severin, intervine şi priveliştea neplăcută legată de mobilierul învechit, de igrasie, de toalete disfuncţionale sau bucăţi de tavan căzute. Este clar că o bună parte dintre spitale au mare nevoie de reabilitare. Pe lângă acestea, intervin multidiscutatele infecţii nosocomiale (intraspitaliceşti) despre care abia în acest an începe să se vorbească pe şleau.

„E un ansamblu de factori ce contribuie la senzaţia de disconfort la Policlinica din zona centrală a Reşiţei: coridoare neîncălzite, iluminat deficitar, mobilier din spaţii de aşteptare degradat, curăţenia e precară, grupuri sanitare inaccesibile bolnavilor. Mai mult, nu există un ghişeu de informații, cabinetul de ortopedie se află la etajul III fără lift. Problema reabilitării spaţiilor comune dar şi a clădirii în ansamblul ei poate fi rezolvată de către Primărie, iar pentru serviciile prestate să factureze proprietarii spaţiilor. DSP ar putea retrage avizul de funcţionare pentru cabinetele ce refuză să creeze condiţii normale. Noi, bolnavii, suntem mâhniţi şi nemulţumiţi de modul în care suntem trataţi în anul 2016“ ne scrie reşiţeanul H. Cosa.

Tot legat de condiţii hoteliere au apărut sesizări şi pe mediile de socializare. „Sunt de-a dreptul dezgustată de condițiile din Spitalul de Boli Infecțioase din Reșița, tatăl meu a fost infectat cu clostridium atunci când a fost să își ia analizele. Acum este internat, dar, în condițiile date nu prea cred că se va face bine. Şi personalul lasă mult de dorit (fac excepție doctorița și una – două asistente). Nu se poate ca bolnavii să stea în asemenea condiții, dar din păcate asta este România noastră. Pozele sper să vă dea de gândit…“, ne-a sesizat Laura S.

E drept că multe dintre spitalele cărăşene au nevoie de reabilitări, dar este vorba de investiţii, şi managerii acuză întotdeauna lipsa banilor. „Avem în plan investiţii care să remedieze condiţiile hoteliere ale pacienţilor, însă nu ştiu cum le vom aduce la bun sfârşit. În prezent se reface acoperişul la Staţionarele II şi III ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, precum şi reparaţii interioare în zonele afectate. La Staţionarul I am început în această săptămână schimbarea conductelor pentru apă rece şi caldă şi canalizare. Noi am trimis situaţiile clădirilor şi am solicitat fonduri, atât la Ministerul Sănătăţii cât şi la Consiliul Judeţean. Am trimis documentaţia către minister pentru obţinerea de fonduri la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă şi blocul operator – care ar fi priorităţi la Bucureşti, dar avem de aşteptat. Până la investiţii mai mari, noi încercăm să reparăm şi să întreţinem clădirile din forţe proprii“, ne-a declarat dr. Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.