CARAȘ-SEVERIN – Asta este concluzia bursei generale a locurilor de muncă, organizată în Caraș-Severin doar la Reșița. Deși pentru angajare au venit doar 199 de persoane, locurile disponibile erau 256. Două posturi au fost ocupate imediat, pentru celelalte fiind programate 33 de interviuri la sediile firmelor!
26 de firme – dintr-un total de 124 contactate –, cu o ofertă de 256 de șanse de angajare, au așteptat la mesele bursei generale a locurilor de muncă, în dimineața de vineri, 12 mai, de la ora 9, în Sala Campus Cafe a universității reșițene.
Despre diversificarea locurilor de muncă ne-a vorbit Mihaela Iovanovici, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, și a ținut să le mulțumească angajatorilor prezenți: „Locurile de muncă au fost diversificate, de la muncitori necalificați și studii medii, până la studiile superioare. Prin acest eveniment, ne-am propus să creștem gradul de ocupare, în vederea corelării cererii cu oferta. Și în acest sens, angajatorii au posibilitatea să ia legătura direct cu persoanele aflate în căutărea unui loc de muncă, în vederea recrutării conform cerințelor postului. În cadrul acestui eveniment, avem și colegii de la Formare Profesională, deci cine a dorit a putut primi informații legate de cursuri. Avem un stand cu Rețeaua EURES, pentru locuri de muncă în străinătate.“
Și chiar dacă au fost disponibile 265 de locuri de muncă, pentru ele au venit la bursă doar 199 de persoane, dintre care 33 au fost și selectate și programate la interviuri ulterioare, la sediile firmelor ofertante. S-au bucurat de angajare directă, în ziua bursei, două persoane, care au reușit să bată palma pentru un post de funcționar economic și pentru altul de muncitor necalificat.
Prefectul Ioan Dragomir a constatat că bursa – ca eveniment are scopul de a facilita întâlnirea dintre cei care-și doresc un job, sau care doresc să-l schimbe pe cel actual, și angajatori – arată o nevoie din ce în ce mai mare de forță de muncă. Județul are o rată a șomajului tot mai redusă, numărul mic de șomeri fiind depășit de necesitățile firmelor din județ, lucru care se va acutiza în perioada care urmează: „Este nevoie de tot mai mulți oameni și nu prea mai sunt. (…) Am vorbit cu toți angajatorii care sunt, inclusiv cu cei din structurile MAI – pompierii și jandarmii –, să știți că și ei caută oameni pentru angajare. N-au reușit, cel puțin, la Jandarmerie. Se puteau înscrie cel puțin 15 oameni. Din păcate s-au prezentat 12, dintre care 9 au întrunit primele condiții legale – au trebuit să treacă de proba fizică și psihică.“
Au fost de asemenea prezenți și reprezentanții Centrului Militar Județean, dar și cei ai Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Reșița. Prefectul județului a mai precizat că s-a bucurat că a văzut și angajatori mari la bursă, cu ofertă bogată, precum EMZ, și că se aștepta ca și investitorii de la Moldova Nouă să fie prezenți, pentru angajări, dar „din păcate acolo sunt în întârziere. Îi așteptăm probabil la anul și pe ei!“
La bursă au participat și doi cetățeni din Ucraina, mamă și fiică. Mama lucrează deja la un supermagazin din municipiul de pe Bârzava, fiica deocamdată nu. Bariera lingvistică și-a spus însă cuvântul, pentru că nici cei doi cetățeni străini nu știau româna sau vreo limbă de circulație internațională, nici nimeni dintre organizatori nu cunoștea ucraineana, astfel că problema angajării a fost amânată pentru după bursă, într-un cadru care să faciliteze comunicarea.
Din discuțiile cu angajatorii, dar și din dialogurile dintre aceștia și cei interesați de un loc de muncă, am putut desprinde deschiderea firmelor din județ, care s-au oferit să asigure inclusiv cursuri de formare profesională viitorilor angajați. De cealaltă parte a taberei, din rândul șomerilor, am remarcat câțiva beneficiari de ajutoare sociale – pe Legea 2016/2001 privind venitul minim garantat – care veniseră la bursă mai mult forțați, decât din dorința de angajare. Începutul unei mici declarații de război „Eu, dacă mă angajează“, „va trebui să lucrez“, am completa noi. Nu de alta, dar în acest fel cei în cauză s-ar putea bucura măcar de beneficiile unei asigurări medicale și, după ani de muncă, de o brumă de pensie, pentru o bătrânețe ceva mai liniștită.
Chiar dacă bursa a trecut, nu totul este pierdut! Locurile rămase libere pot fi ocupate în continuare prin intermediul AJOFM, cei interesați putând consulta lista la sediul agenției. Și tot acolo pot fi emise repartiții persoanelor ce întrunesc condițiile impuse de angajatori.
JCS-A.M.