Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Chiar dacă, într-adevăr, în luna februarie Caraşul a avut 1.190 de doze din acest lot cu suspiciuni de la Astra Zeneca, în prezent nu mai sunt doze din acest lot!

Pentru calmarea îngrijorărilor legate de acest subiect fierbinte dezbătut pe toate reţelele social-media, nu sunt încă dovezi care să pună decesele persoanelor din Italia care au fost vaccinate din lotul cu suspiciuni ABV 2856 AstraZeneca, pe seama vaccinului. Acestea sunt cele mai recente concluzii ale Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care a recomandat joi continuarea administrării vaccinului produs de AstraZeneca. Dealtfel şi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat, la Digi24, că „cei care s-au vaccinat cu lotul AstraZeneca venit în țară nu au de ce să intre în panică, nefiind dovezi care să ateste o legătură între vaccin și evenimentele adverse raportate în alte țări“. Asta pentru a-i linişti pe români, după ce Italia a interzis joi vaccinarea cu dozele din acest lot. Decizia autorităţilor italiene a venit pe fondul a două decese survenite post-vaccinare, precum şi a problemelor de coagulare a sângelui.

Ca măsură de precauţie, Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) a transmis joi seară către toate DSP-urile din ţară punerea în carantină a dozelor din lotul respectiv. Situaţia dozelor din lotul problematic în judeţul nostru a fost clarificată de purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros: „În prezent, în Caraş-Severin nu se administrează doze de vaccin Astra Zeneca din lotul ABV 2856, deci, potrivit instrucţiunii 109 din 11 martie 2021 a CNCAV, nu e cazul să fie puse aceste doze în carantină, pentru că de la începutul lunii martie nu le mai primim. Dar pe parcursul lunii februarie 2021 au fost distribuite din acest lot 1.190 de doze. Nu au fost însă raportate reacţii adverse semnificative“.

Înainte de oprirea de la vaccinare a lotului ABV 2856 AstraZeneca, au mai existat probleme similare cu lotul ABV 5300, interzis în nouă ţări europene, însă coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a spus că în România nu au ajuns vaccinuri din acest lot.

JCS-Alexandra Gorghiu