Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cazuri de pestă porcină africană au fost semnalate, până acum, în 60% dintre fondurile cinegetice din judeţ!

În prezent nu evoluează focare de pestă porcină africană (PPA) în exploataţiile non-profesionale sau fermele comerciale/tip A din judeţ, a dat asigurări şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Pavel Borchescu, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural din această săptămână. „În schimb, PPA evoluează la un număr de 46 de fonduri din totalul de 76 de fonduri cinegetice existente în judeţ, cu un număr de 248 de cazuri – 25 morţi şi 223 împuşcaţi. Ultimul caz de boală confirmat a fost în 26 octombrie, la un mistreţ împuşcat la fondul cinegetic Belobreşca.“, a declarat acesta.

Potrivit procedurilor în vigoare, orice partidă de vânătoare se desfăşoară doar după notificarea prealabilă a DSVSA, recomandarea fiind ca, după vânătoare, recoltarea probelor de laborator să se facă într-un centru de colectare a vânatului, pentru a nu permite împrăştierea de resturi biologice în mediu, unde alţi porci sălbatici ar putea veni în contact cu ele.

Pentru prevenirea şi reducea focarelor de PPA, DSVSA a organizat un număr de 34 de instruiri cu mediicii veterinari, cu reprezentanţii exploataţiilor comerciale de suine, ai fondurilor cinegetice, AJVPS şi Direcţiei Silvice cu privire la respectarea măsurilor de biosecuritate şi a legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Totodată au fost efectuate, împreună cu IPJ, 103 controale în trafic, urmare a instituirii unor filtre rutiere la intrările şi ieşirile din judeţ, în vederea prevenirii transportului ilicit de animale, în special specia suină. PPA este o boală hemoragică înalt contagioasă, provocată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, care afectează atât porcii domestici cât şi cei sălbatici, dar nu se transmite de la animale la om. Rezistenţa şi particularităţile biologice ale virusului au făcut imposibilă, până în prezent, producerea unui vaccin anti-PPA eficient.

JCS-Walter Fleck