Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Edilul se plânge de faptul că agenţii economici „băştinaşi“ nu sunt deschişi colaborării pentru schimbarea în bine a urbei.

Administraţia locală ar putea schimba faţa oraşului şi ar putea pune capăt curcubeului coloristic din municipiu dacă ar fi modificat PUG-ul, după cum concluzionau câţiva arhitecţi reşiţeni. Chiar şi actualul PUG le oferă deja reşiţenilor câteva combinaţii pentru clădiri, însă tocmai posibilitatea de a alege între ele generează un tablou pestriţ, dacă într-o anumită zonă fiecare optează pentru altceva. Dar lucrurile sunt pe cale să se schimbe. „Pregătiţi-vă că facem noul PUG acum. Cel făcut în 2011 expiră în 2021, acum l-am bugetat noi şi începem să pregătim noul PUG. Grăbiţi-vă!“, îi sfătuieşte Ioan Popa, primarul Reşiţei, pe cei interesaţi să propună schimbarea.

Vizavi de construirea unui număr mare de centre comerciale la Reşiţa, potrivit edilului, e posibil ca prezenţa acestora să fie o evoluţie firească a lucrurilor. Mai ales că adevărata dezvoltare poate veni chiar de acolo de unde unii s-ar aştepta cel mai puţin, sens în care Ioan Popa a dat exemplul reşedinţei judeţului Bihor: „Am fost recent la dl. Bolojan (primarul – n.r.), la Oradea. N-am fost la el, am fost cu copiii la Aquapark, nu ştia că vin la Oradea, deşi e prietenul meu. Atunci, sâmbătă seara, l-am sunat să-i spun că sunt în oraşul lui, poate ne vedem la o cafea. Ajunsesem la ora 14 la AquaParc Nymphaea, era coadă de 150 de oameni, în condiţiile în care atunci când s-a făcut Nymphaea, aveau deja patru aqualand-uri în Oradea: Lotus, President, 1 Mai şi Termal. Patru! A făcut Bolojan al cincelea şi lumea îi spunea: eşti nebun, mai îţi trebuie unul, că ai patru. Erau sute de oameni la coadă şi nu se putea intra, pentru că s-a ajuns la capacitatea maximă admisă de calculator. Şi nu mai puteai să intri până nu ieşea cineva. Şi am intrat abia pe la 17“.

Şeful administrativului reşiţean s-a declarat încântat mai mult de ceea ce a văzut a doua zi în oraşul condus de omologul său, ca rezultat al bunei colaborări între mediul local de afaceri şi administraţia locală. Ioan Popa continuă firul prezentării: „Bolojan m-a dus prin Oradea cinci ore, a doua zi, mi-a arătat de pe deal oraşul, bisericile din Oradea – catolice, ortodoxe –, sinagoga, toate erau renovate! Ştiţi cum? Erau pe transfrontalier, ei sunt cu ungurii cum suntem noi cu sârbii. Le-a luat în administrare, a făcut documente cu ei. Dom’le, vrei să-ţi fac biserica? Dă-mi-o în administrare pe 20 de ani. După ce le-a luat în administrare, a scris proiecte şi le-a renovat. Lângă sinagoga care e pe malul Crişului, în imediata vecinătate a pieţei centrale, era un calcan (n.r. – un zid gol) ieşit un pic în faţă, urât! Eu nu l-am văzut astfel, dimpotrivă, l-am văzut frumos. Şansa a făcut ca proprietarul acelei clădiri să fie un om de treabă, un agent economic corect, care face cornete de îngheţată şi le vinde în Germania, în Austria şi în Italia, şi care voia să facă un restaurant pe malul Crişului. Şi primarul i-a zis: domnule, îţi dau voie să faci un restaurant, dar uite pe calcanul ăsta pune te rog geamuri cum sunt şi dincoace; şi a făcut o cofetărie ca la Viena. Ce i-a spus primarul, aia a făcut cu arhitecţii lui şi a înfrumuseţat acel calcan. Şi în spate i-a dat voie să facă terase şi ponton. Şi dacă mergeţi la Oradea o să vedeţi sinagoga“.

Costel Ciobanu le are pe toate

Administraţia reşiţeană se plânge însă de faptul că municipiul de pe Bârzava nu prea are societăţi comerciale dornice de astfel de colaborări cu sectorul public. „Cu regret o spun, din nefericire, noi nu prea avem agenţi economici de-ai noştri, băştinaşi, cu care să putem lucra în felul ăsta, se plânge edilul. Am fost la piaţa de la Gara de Nord, o mizerie! O mizerie! Mă gândeam dacă s-o renovez pe asta sau să fac alta. Dărâm Goznuţa şi fac acolo piaţă civilizată, ca la Szeged. Aş putea să fac şi piaţa de la Gara de Nord, dar toate clădirile sunt ale lui Costel Ciobanu. Şi ar trebui să mă înţeleg cu el să-i zic: hai dom’le să facem ceva împreună! Dar credeţi că putem face? Eu nu cred! De asta spun că e greu să-ţi găseşti agenţi economici cu care să poţi să colaborezi, să lucrezi“.