Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Pentru că lipsesc atât oamenii care să facă asta, cât și spațiile și fondurile necesare!

De asemenea, bugetele nu permit conservarea activă sau restaurarea, valorificarea vizuală a exponatelor prin mijloace tehnice performante. Situație în care e greu ca spațiul virtual sau fizic al muzeului să treacă de la nivelul de loc de vizitare spre cel de loc de interacțiune sau spațiu de învățare. N-o spunem noi, ci echipa de specialiști a Muzeului Banatului Montan (MBM), la capătul recentei dezbateri pe tema necesității digitalizării colecțiilor muzeale, fapt care ar atrage un număr sporit de vizitatori și ar crește vizibilitatea muzeului.

Referatul „Patrimoniul muzeal între necesitatea și dificultatea procesului de digitizare”, prezentat de șef serviciu dr. Carmen Albert, a evidențiat deopotrivă importanța și dificultatea acestui demers care ar face instituțiile culturale mult mai atractive pentru public. Specialiștii MBM au arătat că muzeele cu baze de date online sunt cele mai căutate și apreciate, situație vizibilă în ultimii ani în lipsa desfășurării de activități în spațiul fizic, fapt care a evidențiat necesitatea digitalizării patrimoniului muzeal.

Din discuții, au rezultat și posibile soluții pentru digitalizarea muzeelor. În opinia specialiștilor MBM, acestea ar fi atragerea de fonduri nerambursabile prin granturi sau linii de finanțare prin autoritățile ordonatoare de credite, parteneriate media și utilizarea mijloacelor de comunicare electronice, a rețelelor de socializare aflate la îndemâna tuturor. Prin aceste mijloace, spațiul muzeal poate deveni mai atractiv și mai vizibil, iar prin concepte expoziționale clar articulate poate stârni curiozitatea publicului.

Dezbaterea a avut loc în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediția XXVIII, fiind moderată de managerul interimar al MBM, dr. Livia Magina. Subiectul discuției a evidențiat rolul păstrării valorilor culturale tradiționale ce contribuie semnificativ la cultura europeană. Aspectele discutate, considerăm noi, au arătat o realitate cu care sigur se confruntă multe instituții de cultură. Până la digitalizare, muzeul reșițean își așteaptă vizitatorii cu porțile deschise de luni până sâmbătă, între orele 9:00-17:00.

JCS-Ionel Ivașcu