Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Întrucât nu are resurse să-și renoveze gările care arată ca după război, CFR așteaptă să le cedeze autorităților locale!

Potrivit ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, n-ar fi vorba chiar de toate gările din țară, cum ar fi cele cuprinse în proiecte europene sau cele situate pe culoarele principale de transport, Băile Herculane sau Caransebeș, de exemplu. „90 și ceva la sută din gările din România arată cum arată, probabil, gara din Mariupol! Nu are forță CFR-ul în acest moment să facă aceste lucrări, să renoveze toate gările din România!“, a declarat ministrul, recent, la Oțelu Roșu.

Soluția, gândită și promovată de acesta, o reprezintă cedarea acestor clădiri către autoritățile publice locale, în măsura în care își doresc acest lucru. „Primăria Anina, astăzi, poate să vină să o ceară de la CFR. Și va primi cu titlu gratuit această gară, cu o singură condiție: undeva, într-un colț, CFR să-și mai poată desfășura activitatea specifică, să vândă bilete, să dea informații. Restul clădirii poate să fie folosită oricum își dorește această autoritate locală care vine și investește.“, a explicat Grindeanu.

Potrivit acestuia, la fel se întâmplă și în vestul Europei, unde, în clădirile gărilor, activitățile de bază, în raport cu publicul, sunt cele comerciale. La noi în județ, în afara celor două menționate mai sus, dintre care pentru gara istorică din Băile Herculane există deja o procedură de reabilitare în derulare, de importanță deosebită sunt gările din Oravița și Anina (foto). Ambele, monumente istorice de clasă A, situate la capetele „Semmeringului bănățean“, cale ferată aflată la rândul ei pe lista monumentelor istorice, în grupa A. Interes din partea autorităților locale pare să existe la ambele capete ale liniei (Anina și Oravița), atât că informațiile ajung în teritoriu mai greu decât trenul și, după cum se vede, doar atunci când le aduce ministrul, personal. Pentru că, printr-o postare pe pagina sa de socializare, Sorin Grindeanu anunța în 30 iunie 2022 că, în urma aprobării unei OUG „autoritățile locale interesate vor avea inclusiv posibilitatea să încheie parteneriate cu CFR pentru reparația și modernizarea gărilor din localități“.

Pentru conformitate, documentul nu a apărut pe Facebook ci, a doua zi, în Monitorul Oficial nr. 659 din 1 iulie 2022, sub forma Ordonanței de Urgență nr.107 […] privind transportul pe căile ferate române și reorganizarea SNCFR.

JCS-Walter Fleck