Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Vechile mori de apă din Banat fac obiectul unei expoziţii care va fi deschisă în 19 martie, la Institutul Cultural Român din Budapesta. Cei prezenţi se vor bucura și de o degustare de produse tradiționale, realizate din diferite tipuri de făină!

Cei de la Acasă în Banat continuă să promoveze patrimoniului mulinologic extraordinar de bogat din regiunea Banatului, fie că este vorba despre morile de apă de la Rudăria, judeţul Caraş-Severin, sau de cele din judeţul Timiş. Astfel, în data de 19 martie, Asociația Acasă în Banat și Institutul Cultural Român de la Budapesta vor vernisa expoziția „Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al județelor Timiș și Caraș-Severin“.

„Vernisajul expoziției va avea loc în 19 martie, de la ora 19.00 (ora locală), la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta (1146, Budapesta, Izsó utca 5.), și va avea și o componentă gastronomică: participanții vor putea participa la o degustare de produse tradiționale din Banat, realizate din diferite tipuri de făină măcinată la moară. Intrarea va fi liberă. Expoziția va rămâne la Budapesta până în 9 aprilie, urmând ca în 10 aprilie 2024 să fie prezentată la Szegedi Roman Kulturalis Intezet/Filiala Seghedin a ICR Budapesta.“, au precizat cei de la Acasă în Banat.

Evenimentul de la Budapesta este şi un foarte bun prilej de promovare a turismului în regiune, spune Radu Trifan, preşedintele acestei asociaţii. „Cu mândrie, promovăm Banatul și minunățiile lui! Specialitatea asociației noastre sunt morile, care au un potențial turistic extraordinar. În toată Europa ele sunt de mare interes pentru pasionații de istorie, etnografie și turism rural. Vrem să le prezentăm și dincolo de hotare, iar la Budapesta să-i invităm pe vecinii maghiari să le descopere, dar și să învățăm din experiența lor cu privire la restaurarea și introducerea lor în circuitul turistic.“, a menţionat Radu Trifan.

JCS-Nicoleta Moraru