Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Echipa Asociaţiei Acasă în Banat a făcut recent un adevărat tur de forţă prin mai multe țări europene pentru a promova morile Banatului, dar şi pentru și a stabili legături cu mai multe organizații de profil din străinătate!

Echipa Asocației Acasă în Banat și-a încheiat de curând periplul prin Europa, scopul principal fiind acela de a promova cartea „Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al județelor Timiș şi Caraş-Severin.“ Deplasarea a fost ocazionată de conferința «Premières Assises du Patrimoine Hydraulique», organizată de Asociația L’eau à Lyon & la pompe de Cornouailles, la sfârşitul lunii noiembrie, la Lyon.

Primul popas a fost făcut în Croația, în micuța localitate Rastoke, nu departe de renumitele lacuri de la Plitvice. Micuțul sat de munte este amplasat pe o serie de căderi de apă spectaculoase, morile de apă de aici având roată orizontală, fiind similare cu cele din Banatul de Munte. A urmat apoi Italia, mai exact localitatea Revere, lângă Mantova, unde cei de la Acasă în Banat s-au întâlnit cu reprezentanţii Associazione Italiana Amici dei Mulini Storici-Nazionale (AIAMS), iar spre surprinderea voluntarilor, la întâlnire a venit să-i salute şi primarul localității, Alberto Borsari. O altă surpriză venită din partea organizatorilor a fost arborarea steagului României la întâlnirile avute cu oficialităţile italiene. „Am vizitat moara plutitoare de pe râul Pad (Po), reconstituită de comunitatea locală cu fonduri europene, în amintirea zecilor de mori de acest fel care au funcționat aici. La finalul întâlnirii, oaspeții ne-au făcut o surpriză și au tras clopotele din vechiul turn în cinstea noastră, un moment tare emoționant.“, au precizat reprezentanţii asociaţiei.

Următoarea etapă s-a desfăşurat tot în Italia, la Torino, unde echipa de la Acasă în Banat a avut o întâlnire cu filiala regională a AIAMS, fiind organizată şi o vizită la un muzeu dedicat patrimoniului industrial în general și morilor în special. „Am participat apoi la conferința de la Lyon unde ne-am întâlnit cu numeroși specialiști și pasionați care au în spate o activitate remarcabilă. Am prezentat publicului morile din Banat, experiența acumulată în activitatea de repertoriere și problemele cu care ne-am confruntat în intervențiile noastre la mori. În cadrul simpozionului s-au ridicat probleme legate de penuria de apă generalizată la nivelul Europei, despre problema ecologică a râurilor, despre pierderea cunoștințelor hidraulice. Au fost prezentări interesante despre apeducte din perioada romană și până în prezent, despre mori dispărute sau restaurate, despre arheologie subacvatică și multe altele.“

Următoarea oprire a fost în Elveţia, la Payerne, au urmat Neuchatel şi La Locle, o localitate în munții Jura, lângă granița cu Franța, ultima oprire fiind în Noiraigue. Pe tot parcursul turneului de promovare a morilor din Banat, gazdele au pus la dispoziția echipei de la Acasă în Banat și un mic stand de prezentare a cărţii, acesta fiind vizitat de oficialităţi, dar şi de localnici pasionaţi de mori de apă şi chiar de turişti.