Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Fostul Cazino german din Reșița și Vila Elisabeta (foto) din Băile Herculane sunt doar două astfel de clădiri de patrimoniu!

Direcția Județeană pentru Cultură, prin directorul executiv Trifu Vuița (foto), a adus în atenția Comisiei de Dialog Social o inițiativă de schimbare a grupei valorice de clasare a monumentului istoric Vila Elisabeta din B (de interes local) în A (de interes național). Materialul prezentat ilustrează cu prisosință atât valoarea imobilului construit în 1875 și devenit reședință de cură a împărătesei Sissy, cât și „multipla protecție conferită de legislația în vigoare privind monumentele istorice“, prin includerea în Ansamblul de arhitectură balneară „Strada Cerna“, zonă situată între Podul de piatră peste Cerna și Pavilionul de hidroterapie cu bazin termal deschis.

Inițiativa Primăriei Băile Herculane, susținută de DJC, a ajuns, după două completări ale documentației, în atenția Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, optimismul pentru avizarea trecerii în grupa A a imobilului fiind însă rezervat, de vreme ce Primăria nu deține în proprietate toate spațiile. Întrebat de prefectul Ioan Dragomir: „Și credeți că se va da avizul de la Ministerul Culturii, în actuala situație?“, Vuița a răspuns: „Aș vrea să se dea! Dar… ăștia-s cârcotași, sunt mari profesori… i-am văzut!“

Întrucât materialul prezentat nu conținea nicio referire la inventarul Vilei, respectiv mobilierul și alte obiecte de valoare din interior, șeful DJC a rămas să se mai intereseze dacă mai există și în ce stare se află. În ceea ce privește avizarea solicitată cârcotașilor din Ministerul Culturii, speranța moare desigur ultima. Atât că, nefiind un singur proprietar al clădirii, nu doar că e puțin probabilă clasarea ei în grupa A, ci e imposibilă obținerea de fonduri pentru reabilitarea ei.

Un exemplu „patentat“ îl oferă fosta clădire a Cazinoului german din Reșița, în care își desfășoară în prezent activitatea AJPIS și Casa de Pensii (încă). Ridicată în 1862, clădirea monument istoric de grupă B se află într-o situație asemănătoare Vilei Elisabeta. Nu în sensul că s-ar fi dorit trecerea ei în grupa A, ci, mult mai aplicat, să se obțină în 2023 fonduri PNRR pentru renovarea clădirii. Nu s-a putut, după cum precizează directorul executiv AJPIS, Elena Solomonesc, întrucât o parte a clădirii se află în proprietatea unor persoane juridice de drept privat. Astfel, motivat juridic, s-a ratat obținerea a circa 2 milioane de euro, la cât a fost estimat necesarul reabilitării totale a clădirii.

Un mic șantier tot se va deschide, însă, în curtea instituției, unde Clădirea B1 (fostă ITM), urmează a intra într-o reabilitare de circa 200.000 de euro. Ofertele a două societăți se află, în prezent, în faza de evaluare, urmând ca, după atribuire și mutarea Casei de Pensii, să înceapă lucrările. Cât despre clădirea mare de la stradă, aceasta va beneficia în continuare de protecția legislației privind monumentele istorice.

JCS-Walter Fleck