Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Aplicarea noii legislaţii privind monumentele de for public ar putea remedia această tristă realitate!

Filiala judeţeană a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“ a întreprins, începând cu 31 august 2022, o amplă acţiune de inventariere a monumentelor şi cimitirelor Eroilor din judeţ. Desfăşurată sub egida Centenarului (13 mai 1923) de la desemnarea Ostaşului Necunoscut al României, ca simbol al jertfei tuturor Eroilor neidentificaţi căzuţi la datorie pentru libertate, credinţă şi întregirea neamului, acţiunea a vizat stabilirea existenţei şi stării fizice a obiectivelor, conservarea lor, precum şi actualizarea bazei de date cu informaţii culese de la localnici şi de la administraţiile locale.

Potrivit preşedintelui filialei Asociaţiei, lt.col.(r.) Simionel Murariu, „comunităţile au înţeles să-şi manifeste recunoştinţa doar prin acţiuni de igienizare şi întreţinere a spaţiilor de dispunere a monumentelor şi cimitirelor“ şi acesta mai cu seamă în preajma Zilei Eroilor. S-au remarcat însă, pozitiv, comunităţile şi autorităţile locale din Caransebeş (foto), Bocşa, Moldova Nouă, Grădinari şi Topleţ. Cimitirul de onoare din Topleţ, aflat într-o stare avansată de degradare a fost curăţat şi igienizat anul acesta, cu sprijinul Primăriei şi Jandarmeriei, amenajându-se chiar un drum de acces şi un gard împrejmuitor. Potrivit prefectului Ioan Dragomir, unul dintre iniţiatorii acţiunii, se fac eforturi ca până la 25 octombrie, de Ziua Armatei, să fie înlocuite şi toate crucile.

Pe de altă parte, Prefectura urma să transmită tuturor UAT-urilor o „adresă de impulsionare“ prin care să le reamintească edililor de obligaţiile pe care le au faţă de toate aceste monumente. De pildă că, dincolo de întreţinere şi reabilitare, legislaţia stabileşte zone de protecţie a monumentelor (50 m în mediul urban, 100 m în rural, 500 m în afara localităţilor) în care nu este permisă amplasarea unor construcţii sau desfăşurarea unor activităţi.

Potrivit ANCE „Regina Maria“, avem în judeţ 123 de opere comemorative de război monumente de for public dedicate Eroilor români şi 28 dedicate Eroilor străini, precum şi 23 de cimitire de război unde sunt înhumaţi 132 de militari români şi 329 militari străini. Conform listei Direcţiei Judeţene pentru Cultură ar fi, însă, 177 opere comemorative de război, monumente de for public dedicate Eroilor, cât şi 25 de cimitire de război. Cele două instituţii urmează să-şi coordoneze activităţile în vederea armonizării şi actualizării bazei de date prin inventarieri în teren, legislaţia actualizată în august permiţând Direcţiei să facă verificări şi să aplice sancţiuni pe această linie. Datele actualizate urmează vor fi folosite completării şi reeditării unei monografii a monumentelor Eroilor din judeţ.

JCS-Walter Fleck