Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Hala aflată lângă pasarelă este singurul loc din țară unde se mai fac cuzineți feroviari. O încăpere din incinta acesteia va găzdui Mociur Industrial Collection (MIC), adică o expoziție gândită pe coordonatele trecutului, prezentului și viitorului platformei, care va fi deschisă vineri, la ora 12!

Cei interesați sunt invitați la poarta halei aparținând NHood rămasă încă în picioare la capătul pasarelei din Luncă. De aici se va merge spre locul MIC. Un loc care adăpostește diferite modele din lemn realizate la modelărie, inclusiv pentru motoare Sulzer feroviare sau pentru palete de turbine Kaplan, diferite modele de biele plus alte piese din lemn. Sunt și modele din ceară de la turnarea de precizie, fotografii vechi sau modele care erau folosite pentru fușăraie.

„În 2018, am vizitat platforma Mociur interesându-mă dacă pot intra să vizitez halele pentru a face o mică documentare despre ce mai exista acolo. Am primit acordul conducerii de atunci și, revenind în hală, am văzut tot felul de lucruri pe care le-am dorit păstrare. Au fost puse de-o parte și ulterior transportate la Centrul UBB pentru a fi studiate, curățate și păstrate. Anul acesta am discutat să le ducem înapoi. Ni s-a oferit un spațiu de depozitare pe care l-am dorit deschis și pentru cei interesați să vadă obiectele pe care le-am recuperat!”, am aflat de la Andrei Bălbărău, fondatorul Muzeului Cineastului Amator (MCA), cel care a avut ideea expoziției.

După deschiderea de mâine, cei interesați pot vizita expoziția în cadrul tururilor ghidate care vor avea loc sâmbătă de la orele 11, 12 și 13. Punctul de adunare va fi la poarta halei, cei interesați trebuind să se înscrie accesând link-ul postat în acest sens pe pagina de Facebook a MCA. „Mulțumim Nhood pentru că putem prezenta trecutul, prezentul și viitorul platformei Mociur și îi invităm pe toți cei interesați să participe la acțiunile noastre!”, a încheiat Andrei Bălbărău.

JCS-Ionel Ivașcu