Mocioalcă: Şantajul şi preţurile nejustificat de mici, eliminate! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Senatorul Ion Mocioalcă (PSD) susţine propunerile pentru modificarea legislației achizițiilor publice și a unor proceduri de eliberare a avizelor!

Potrivit parlamentarului cărăşean, modificările vizează faza de licitaţie, cea de implementare şi cea de execuţie: „În faza de licitaţie, trebuie eliminate întârzierile artificiale în evaluarea ofertelor şi stabilirea unui singur termen limită pentru răspunsul către ofertanți, privind documentele justificative“.

De asemenea, se vrea eliminarea ofertelor de preţ nejustificat de mici, care duc la blocarea proiectelor din cauză că antreprenorii nu mai au bani suficienți pentru a finaliza contractele. „Trebuie stabilit un prag de 80% pentru oferte, sub acest prag ofertele vor fi considerate neobișnuit de scăzute şi dacă se constată că prețurile consemnate sunt sub valoarea de piață, ofertele vor fi respinse. Numai aşa se poate elimina blocarea contractelor în faza de implementare din cauza creșterii prețurilor. De asemenea, trebuie eliminate contestaţiile nejustificate şi asta se poate face numai dacă autoritatea va reține obligatoriu cauțiunile firmelor care pierd contestațiile“, ne-a mai spus Mocioalcă.

Pentru faza de implementare se doreşte eliminarea şantajului antreprenorilor, care după semnarea contractelor nu se mobilizează și nu respectă termenele contractuale. „Contractantul neserios va putea fi înlocuit cu un nou contractant, fără a mai fi relicitat întregul contract. Astfel nu vom mai avea întârzieri şi indisciplină. În faza de execuţie, antreprenorul nu va mai putea pretinde cheltuieli suplimentare pe motiv că și-a mobilizat resursele. Cât despre faza de avizare, trebuie eliminaţi timpii pierduţi provocaţi de birocrația excesivă în domeniul exproprierii terenurilor deținute de autoritățile publice locale. Terenurile din proprietatea autorităților locale se vor transfera de drept în cea a Autorității Contractante care derulează proiectul. Măsurile în domeniul achiziţiilor publice au fost prezentate Coaliţiei de vicepremierul Sorin Grindeanu şi sper să fie adoptate cât mai repede“, a mai spus senatorul Ion Mocioalcă.

JCS-N.C.