Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cei șase câini dresați la Centrul Chinologic Dr. „Aurel Greblea” din Sibiu, al Poliției Române, pentru a recunoaște persoane infectate cu SARS CoV 2, sunt apți pentru a descoperi virusul și vor avea rezultate deosebite în reducerea transmiterii infecțiilor!

Medicul Virgil Musta i-a dat o veste bună fostului ministru de Interne despre o reușită care acum opt luni părea imposibilă.

„Iată că un proiect drag mie este pe drumul cel bun, iar Ministerul Afacerilor Interne este, așa cum am susținut mereu, acea instituție care poate face o lume mai bună! Totul a început în vara trecută, după ce am citit un articol despre Aeroportul din Dubai, unde câini utilitari, din cei care erau folosiți pentru a depista droguri ori explozivi, au fost dresați să descopere pasagerii infectați cu Covid-19. Știind ce resurse și profesioniști are Poliția Română, pasiunea celor de la Centrul din Sibiu, cât și deschiderea domnului doctor Virgil Musta, dar și a managerului Cristian Oancea de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara, mi-am spus: dacă în Emiratele Arabe Unite se poate, în România de ce nu s-ar putea? Am comunicat atunci la Guvern că demarez o inițiativă în acest sens, dar un coleg mi-a spus să nu o anunț public pentru că… lumea va râde de acest plan imposibil. Cum anul 2020 a fost o provocare pentru noi toți, în care lucrurile imposibile au devenit posibile, iar multe din cele posibile deveniseră imposibile, am spus că merită încercat“, susţine fostul şef al MAI.

După discuţii cu mai mulţi factori de decizie, s-a organizat o întâlnire de lucru la Timisoara, apoi ministrul de la acea vreme, Marcel Vela, a luat toate măsurile necesare pentru a se demara proiectul prin care câinii tineri să fie educați pentru a sesiza diferențele de transpirație între un pasager sănătos și unul infectat cu noul coronavirus.

„Pe această cale, vreau să le mulțumesc, încă o dată, medicilor de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, voluntarilor bolnavi care au oferit probele de lucru, comandantului Centrului Chinologic din Sibiu, dresorilor care au muncit neîntrerupt, dar și tuturor celor din conducerea MAI care au crezut într-o metodă care la început părea aproape imposibilă și care, iată, poate deveni operațională, autorizată și recunoscută, în mod oficial. Felicitări ministrului Lucian Bode pentru faptul că a continuat această acțiune care poate salva vieți. Totuși, din această reușită mai trebuie să învățăm ceva, valabil pentru viață, în general… Lucrurile care par imposibile devin posibile dacă le privești dintr-o altă lumină. (Hannibal)“, a mai spus senatorul Marcel Vela.

JCS-Nina Curiţa