Caraş-Severin, Romania

RAMNA – La sfârşitul săptămânii trecute, peste 40 de voluntari s-au organizat pentru a salva moara din localitatea Valeapai, veche de aproape 160 de ani!

„Salvăm moara de la Valeapai!“. Aceasta este ultima acţiune marca Asociaţia Acasă în Banat, desfăşurată recent în comuna Ramna. Moara de pe râul Pogăniş din satul Valeapai, veche de 158 de ani, a fost funcţională până aproape de începutul anilor 2000. Abandonată fiind, a urmat o perioadă de degradare accelerată, şi parcă nu era suficient, hoţii de fier au pătruns recent în moară şi au făcut ravagii. Astfel, instalaţii şi angrenaje de peste o sută de ani au fost distruse.

Cu mic, cu mare, echipa de la Acasă în Banat a decis că este momentul ca distrugerea morii din satul Valeapai să fie oprită. S-a făcut curăţenie generală, vegetaţia a fost defrişată, iar ferestrele şi uşile sparte au fost blocate pentru a nu a se mai permite accesul „oaspeţilor“. Anumite porţiuni din moară aflate în colaps au necesitat lucrări de stabilizare. Oamenii din sat s-au alăturat şi ei voluntarilor, un sprijin important venind din partea Primăriei Ramna.

„Împreună cu prietenii de la 123FormBuilder, ne-am propus să acționăm pentru a salva Moara de la Valeapai de la distrugere. Moara a fost construită în 1864 pe râul Pogăniș, a fost refăcută în 1906 și a funcționat până la începutul anilor 2000. De atunci a fost abandonată și a început să se degradeze în mod accelerat. Mai mult, în urmă cu câteva săptămâni, hoții de fier au intrat în moară și au făcut ravagii, distrugând iremediabil valțuri vechi de peste 100 de ani, instalații și angrenaje unice, totul pentru a extrage cât mai mult metal. Misiunea noastră a fost să oprim distrugerea morii și a o pregăti pentru o nouă viață. Ne-am adunat, cu mic cu mare, peste 40 de voluntari, de toate vârstele și am petrecut o zi minunată în acest loc încărcat de istorie, dar și cu un peisaj extraordinar. A fost nevoie de o curățenie generală, de defrișarea vegetației sălbatice din jurul clădirii, de stabilizarea unor porțiuni aflate în colaps, de blocarea ferestrelor și ușilor sparte, dar mai ales a fost nevoie de voie bună! A fost o zi cu soare, am făcut multă treabă și ne-am bucurat de fiecare moment petrecut împreună la Valeapai“, au arătat cei de la Acasă în Banat.

JCS-Nicoleta Moraru