Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta pentru că, pe lângă motociclistul accidentat la Armeniş, raportat joi, Direcţia de Sănătate Publică a mai semnalat un caz! Este vorba despre o femeie în vârstă de 73 de ani din Bocşa, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Daniel Botgros!

Femeia se află în acest moment internată la Reşiţa, pe secţia Infecţioase, cu boli asociate. Potrivit noilor date, în judeţul Caraş-Severin sunt 13 persoane internate, respectiv nouă la Reşiţa şi patru la Caransebeş, iar în alte judeţe, o persoană, respectiv motociclistul care s-a accidentat duminică, 17 mai, acesta fiind declarat pozitiv joi, la Timişoara, unde a fost operat la secţia Neurochirurgie.

Nici acum nu stăm rău la capitolul îmbolnăviri, comparativ cu alte judeţe, însă pe fondul revenirii în ţară a cărăşenilor, autorităţile îşi manifestă îngrijorarea că numărul de infectări ar putea să crească: „Sperăm să nu fie aşa, să nu crească numărul de cazuri, a spus purtătorul de cuvânt al DSP-CS, pe fondul venirii acestor persoane în număr mare. Persoanele carantinate încep să scadă (n.r. potrivit raportării de vineri, 22 mai, mai erau înregistrate 169 de persoane, încă 29 ieşind de sub această măsură preventivă), iar aceste persoane, când vor termina cele 14 zile vor putea pleca. Creşte însă numărul celor izolaţi pe fondul venirii multor persoane din străinătate. (n.r. În raportarea de vineri erau înregistrate 1660 persoane şi doar 4 ieşite din izolare). Toată lumea va trebui înregistrată şi monitorizată, aşa cum s-a procedat cu izolaţii la începutul pandemiei, inclusiv membrii familiei fiecărei persoane. Pentru cei care vor prefera să intre în carantină instituţionalizată, există această posibilitate, pentru a nu pune şi familia în pericol şi la izolare. Aceştia trebuie să declare la vamă că vor într-un spaţiu de carantină şi atunci vor fi duşi acolo“.

Se reaminteşte că, în afară de sancţiunile aplicate de autorităţi celor care părăsesc autoizolarea, rămâne în vigoare carantinarea în continuare, însă pe cheltuiala celor care încalcă regulile autoizolării la domiciliu. „Lucrurile sunt sub control acum, a mai precizat Botgros, dar suntem atenţi la aceste persoane care vin din străinătate, suntem atenţi, în continuare, ca spitalele să-şi respecte circuitele pe care le-am stabilit, fiindcă una din viziunile cele mai importante ale sistemului de sănătate este, acum, acea separare între posibile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 şi ceilalţi bolnavi. În general, în judeţ s-a reuşit acest lucru, spitalele asigurându-se că au această separaţie. Îi sfătuim, pe cei care vin acum în acest val din străinătate, să rămână în izolare şi să nu încerce să părăsească domiciliul, pentru că se fac în continuare acele controale, ne ajută structurile Ministerului de Interne, ca şi până acum“.

JCS-Alexandra Gorghiu