Milioane de euro pentru căldurica la bloc - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – În contextul crizei care se prefigurează, Primăria Reșița scrie proiecte îndrăznețe de reabilitare energetică. Nu mai puțin de 12 asemenea proiecte, cu finanțare prin PNRR, au fost votate azi de consilierii locali!

În total, acestea valorează peste 45 de milioane de euro fără TVA și vizează reabilitarea a 25 de blocuri din oraș, majoritatea în Govândari. Concret, este vorba despre blocurile nr. 2, 4, 6, 8, 18, 19, 21-26 și 28 de pe Bulevardul Republicii, blocul nr. 37 de pe strada Făgărașului, blocul nr. 2 de pe Aleea Vlădeasa, blocul nr. 1 de pe strada Șureanu, blocul nr. 1 de pe Aleea Cibinului, blocul nr. 1 de pe strada Țarcului, blocul nr. 1 de pe Aleea Dacia și blocul nr. 2 de pe Aleea Trei ape. Acestora li se adaugă blocurile nr. 1A, 2A, 3 și 4 de pe strada Mociur și blocul nr. 5 de pe strada Fântânilor.

Este însă știut că la proiecte similare mai vechi Reșița s-a „ars”, nu de cald, ci din cauza constructorilor care au început lucrările și începute au rămas. Stau mărturie două blocuri din spatele sălii polivalente și unul de pe Bulevardul Republicii, binecunoscute de localnici și arătate aleșilor locali de consilierul Gabriel Dinu. Concret, este vorba despre lucrări câștigate la licitație de constructori care, ulterior, fie le-au subcontractat, fie le-au abandonat invocând costurile prea mari. „Este foarte importantă procedura de licitație, dar și mai importantă va fi selecția firmelor câștigătoare ca să nu se repete situații mai vechi”, a atenționat Gabriel Dinu.

Din discuții a reieșit că sunt patru loturi aflate în această situație. Unul dintre contracte a fost deja reziliat de primărie, iar celelalte trei sunt în curs de reziliere. A fost realizată și o expertiză pentru partea de lucrări rămase, care urmează să fie rescoase la licitație peste aproximativ o lună. De asemenea, vor fi solicitate diferențele de bani pentru actualizarea costurilor. Calculele au fost deja făcute și, în următoarea ședință de consiliu local, diferențele vor fi actualizate.

JCS-Ionel Ivașcu