BĂILE HERCULANE – Ion Bărbuţ trage semnalul cum că apicultorii din ţară au nevoie urgentă de ajutorul statului. Anul acesta, primăvara a venit devreme, nopţile au fost reci, cu temperaturi de 3-7 grade Celsius iar ploile au diminuat serios cantitatea de nectar produsă de pomi. Iată de ce existenţa familiilor de albine este pusă în pericol.
Ion Bărbuţ practică apicultura de 42 de ani şi n-a văzut an mai greu ca 2016. De şase săptămâni se află cu stupii în localitatea Gogoşu, jud. Mehedinţi. Până acum, a cheltuit 6.000 de lei ca să ţină albinele în viaţă iar „profitul” dă cu minus. Tare se teme că multe familii de albine ar putea muri de foame. „Când am venit la Gogoşu, eram 11 apicultori cu 1.800 de stupi. Am mai rămas patru, cu 600 de stupi. Am urmărit prognoza meteo şi-am constatat că e mai bine să rămân căci cei care au plecat au avut pagube şi mai mari. Din 2006, statul n-a mai dat subvenţii pentru apicultură. Anul acesta, situaţia e foarte grea şi apicultorii au mare nevoie de subvenţii”, aflăm de la apicultorul cărăşean.
În 2010, cu sprijinul Camerei Agricole (CA) Caraş-Severin, Bărbuţ punea bazele Cooperativei Apicole „Hercules” (CAH) din Mehadia, care acum numără 137 de membri din toată ţara.
Colaborând cu CA, cooperativa a derulat 130 de proiecte care au atras 2,2 milioane de euro şi 700.000 de lei pe programe naţionale. CAH s-a dezvoltat prin seriozitate şi participând anual la programul apicol naţional. Concret, membrii cooperativei achiziţionează cele necesare pentru a se dezvolta apoi CAH întocmeşte dosarul către APIA. Urmează controalele iar, la final, banii, 80% de la UE şi 20% de la stat, intră în contul CAH de unde ajung la participaţii la program. „Se mai fac şi decontări de accize la motorină pentru pastoral în urma autorizaţiei emisă de noi prin Direcţia Agricolă. Cei care merg în pastoral trebuie să aibă ştampilă de la toate primăriile pe unde trec şi să aducă factura la motorină”, explică Bărbuţ.
Şeful CAH a deprins apicultura de la bunicul din partea mamei, are 160 de familii de albine cu care produce diverse sortimente de miere. Ezită să producă miere de rapiţă sau de floarea soarelui căci România încă a achiziţionat seminţe tratate cu neonicotinoide, substanţe care afectează calitatea produselor şi sănătatea albinelor. Adică se depopulează familiile de albine iar puietul rămâne singur în stup şi moare de foame. Asta mai lipsea apicultorilor…
De cinci ani, Bărbuţ ne reprezintă cu cinste la „Târgul verde” de la Berlin. „Cu sprjinul Camerei Agricole şi al Ministerului Agriculturii, participăm la târguri din ţară şi străinătate. La Berlin au fost mai mulţi apicultori din ţară însă doar eu din cooperativă. Acolo promovăm ţara şi produsele româneşti. Eu promovez cooperativa, judeţul, ţara, turismul din judeţ. Am dat sute de pliante cu obiectivele din judeţ”, spune Bărbuţ care mulţumeşte pentru susţinere CA şi specialiştilor Pavel Nefir şi Liviu Munteanu.
A vrut să ducă mierea pe mesele nemţilor dar asta i-ar fi fost greu până şi lui Hercules însuşi. „Cu Ambasada României, am participat la o negociere de preţ cu un mare retailer de la ei. Vroiau 80 de tone de miere. Noi am cerut 4 euro/kg. Cu atât se vinde în ţară la procesatori dar eu am vrut să fac deschiderea afară. Li s-a părut enorm căci ei preferau să cumpere din China, cu 1,5 euro/kg”, aflăm de la Bărbuţ.
A obţinut promisiunea ambasadorului român că va sprijini deschiderea unui magazin apicol românesc la Berlin. Dar… vorbele zboară ca albina. Mica insectă revine însă la stup şi produce delicioasa miere. Pe care Bărbuţ ne recomandă s-o cumpărăm numai de la apicultori profesionişti. „E bine să cumpărăm de la oameni pe care-i cunoaştem, să cerem autorizaţia sanitar-veterinară şi buletinul de analize al mierii. Ceea ce se găseşte în magazine nu se compară cu produsele unui apicultor adevărat”, încheie Ion Bărbuţ.