Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Până în 15 februarie, elevii Școlii Populare de Arte și Meserii „Ion Românu” expun la Galeria Agora! 

Îndrumați de prof. Ecaterina Tudor, copiii vin cu prospețimea specifică vârstei, realizând lucrări surprinzătoare prin calitate, culoare și atmosfera pe care ei o simt mult mai bine decât cei mari. Lucrările lor sunt pe simeze datorită unui parteneriat încheiat între Școala „Ion Românu” și Filiala Reșița a Uniunii Artiștilor Plastici (UAP). „Pentru tineri e important să-și vadă lucrările într-o galerie de artă profesionistă. Unii dintre ei vor deveni pictori. De aceea, e rolul celor mari să-i îndrume și să-i încurajeze. E frumos ca ei să iubească frumosul, iar cei mari le apreciază fantezia, se inspiră din sinceritatea și modul lor de exprimare, coborându-se astfel în copilărie”, afirmă Ion Bobeică, președintele UAP Reșița, anunțând că, pe viitor, asemenea evenimente vor fi organizate periodic.

Micii artiști surprind magia iernii, dăruind-o iubitorilor de frumos. Astfel, Raluca Bejan îmbină armonios culorile într-o gamă unitară, echilibrată compozițional. Emilia Havrileț redă iarna într-o gamă coloristică de vară, reușind să surprindă foarte bine anotimpul rece. Isabela Petcu realizează un foarte expresiv portret de fată folosind culori de contrast, iar Sophia Țiulescu surprinde profilul frumos stilizat al unei fete. În lucrarea Patriciei Moată e multă sinceritate, într-o ipostază ca de ilustrată sugerând liniștea și atmosfera iernii. Alexandra Caragea pune privitorul în fața unei copile cu lămpaș în mână, transpunându-l astfel în lumea poveștilor copilăriei.

În 1886, Edmondo de Amicis publica romanul „Cuore, inimă de copil”, după însemnările unui elev de clasa a treia. În 2022, elevii de la „Ion Românu”, de vârstă apropiată cu eroul lui de Amicis, însemnează pe șevalet iarna din inimile lor, pe care astfel o aduc sub ochii tuturor, chemându-i parcă să se coboare spre copilărie. Ion Bobeică simte că retrăiește ceva din iernile copilăriei. Nu pe uliță, ci pe simeze. De aceea, invită toți iubitorii de frumos să admire lucrările și să se bucure deopotrivă de iarnă și de felul cum copii o transpun în artă.

JCS-Ionel Ivașcu