Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Titus Crișciu, decanul de vârstă al jurnaliștilor din județ, și-a prezentat noul volum chiar în ziua în care a împlinit 85 de ani! Evenimentul literar-aniversar și, în egală măsură, aniversar-literar dedicat scriitorului și publicistului Titus Crișciu a avut loc la Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ din Reșița, sub genericul „Să ne sărbătorim valorile“!

Nu doar că lansarea volumului „Mesaje din Zodia Balanței – interviuri – portrete – jurnal“ a avut loc în chiar ziua de naștere a autorului, ci acesta a avut bucuria de a-și putea răsfoi cartea în formă finită, cu o evidentă emoție desigur, cu doar o oră înaintea evenimentului! „Cum ar fi putut să vină în fața noastră, de ziua lui, altfel decât cu o carte? Este un caz fericit, pentru că noi, la Reșița, am avut și lansări de carte fără carte, doar cu copertă sau doar cu conținut.“, a remarcat, în deschidere, amfitrionul și moderatorul manifestării, Erwin Josef Țigla.

Despre cartea apărută la Editura TIM din Reșița, cât și despre autor și celelalte 21 de cărți pe care le-a scris acesta anterior, începând cu cea de debut din 1983, au vorbit elogios Gheorghe Jurma, Ada Cruceanu, Sabin Păutza, Nicolae Sârbu, Marcu Mihail Deleanu, Petru Berbentia, Gheorghe Popovici și Ion Cocora.

Mulțumind vorbitorilor și auditoriului, Titus Crișciu i-a evocat pe cei intervievați sau portretizați în această carte – unii prezenți în sală, alții din păcate plecați dintre noi – pentru a se referi apoi la partea finală a cărții, conținând un altfel de jurnal, diverse consemnări și note personale pe marginea unor subiecte comune care ne preocupă sau (încă) nu, cum ar fi „Pensionari în cumpănă“, „Între opțiuni“, „Adevărul mai presus de orice“, „Între ieri și azi“, „Din păcate“ sau „Despre bătrânețe“. Și nu în ultimul rând ar fi de menționat cele două consemnări care încheie volumul: „Considerații despre interviu“ și „Sfaturi pentru tinerii care vor să îmbrace haina de jurnalist“. Teme care, fără îndoială, pot constitui un bun subiect de reflecție și pentru cei mai puțin tineri și care o poartă mai de mult.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu