REȘIȚA – Dorința Asociației Generale a Românilor Uniți Greco-Catolici (AGRU) Reșița, condusă de Bogdan Mihele (în mijloc), este de a organiza o expoziție permanentă dedicată episcopului martir Valeriu Frențiu!
În acest sens, AGRU a adresat familiei artistului Petru Comisarschi rugămintea de a dona negativul bustului pe care artistul l-a realizat episcopului în 2011. Familia, reprezentată de văduva Eva Comisarschi și fiica Laura Stolte, a răspuns cererii AGRU, donând negativul care, până luni, s-a aflat la fostul atelier al lui Petru Comisarschi!
Viitoarea expoziție se dorește a fi deschisă la Biserica Greco-Catolică din cartierul Doman. AGRU aduce mulțumiri familiei artistului, considerând că este o datorie morală păstrarea vie a memoriei lui Petru Comisarschi. Negativul bustului lui Valeriu Frențiu a fost transportat la biserica din Doman, acolo unde se mai găsesc cărți dedicate vieții episcopului și obiecte care i-au aparținut, precum o cruce sau un rozariu. Se dorește ca expoziția să fie deschisă anul viitor, însă negativul bustului va fi arătat pentru prima dată pe 26 noiembrie. „Cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la întemeierea episcopiei greco-catolice de Lugoj, la biserica din Doman vom face o expoziție care va cuprinde portretele tuturor episcopilor de Lugoj, printre care și Valeriu Frențiu. Vom mai expune și cărți și documente vechi.”, am aflat de la Bogdan Mihele.
De aproximativ un an, președintele AGRU lucrează la o carte dedicată episcopului Frențiu, în care a folosit multe informații culese din arhivele de la Viena. Cartea se axează pe viața episcopului și legătura sa cu Reșița, tratând și subiecte omise de volumele publicate anterior. Bogdan Mihele scrie despre sfințirea în 2012 a bustului realizat de Petru Comisarschi și aflat în curtea bisericii greco-catolice de pe Bd. Muncii, despre teza de doctorat a episcopului pe care Mihele a descoperit-o la Viena, despre participarea episcopului la Marea Unire sau la întâmpinarea armatei române la intrarea în Lugoj, în 1919. Cartea sa e ca și gata, în prezent fiind supusă corecturii, etapă de care se ocupă Ada Cruceanu.
Grație implicării lui Bogdan Mihele, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, se ocupă de traducerea în limba română și tipărirea tezei de doctorat a lui Valeriu Frențiu. „Traducerea e în lucru în paralel cu munca la un album legat de episcopul Frențiu, pentru care noi le-am pus la dispoziție o serie de fotografii pe care le-am avut în arhivă. Albumul va apărea anul viitor.”, a încheiat Mihele. Din aceeași sursă reținem că este în lucru și viitorul bust al episcopului, de care se ocupă artistul sibian Eugen Petri. Bustul e pregătit pentru a fi turnat la București, urmând a fi amplasat în Parcul Cărășana, redenumit cu numele episcopului Frențiu.
JCS-Ionel Ivașcu
FOTO: Bogdan Mihele