REȘIȚA – Prima Enciclopedie Română, și una dintre primele enciclopedii din lume, este piesa de rezistență a expoziției itinerante pe care Biblioteca „Astra” din Sibiu a vernisat-o azi la Muzeul Banatului Montan (MBM) din Reșița!
S-a întâmplat în cadrul evenimentului omagial prin care au fost marcați 100 de la moartea omului de cultură născut în 1859 la Bocșa. Despre expoziție au vorbit curatorul acesteia, Bogdan Andriescu, și directorul Bibliotecii „Astra”, Răzvan Pop. Corneliu Diaconovici a fost omagiat și la Bocșa.
Enciclopedia este un adevărat monument de cultură, lucru pe care românii au reușit să-l facă cu atât mai important cu cât asta s-a întâmplat sub stăpânire maghiară. A fost tipărită la Sibiu, la realizarea ei lucrând cele mai mari personalități ale lumii intelectuale din acea perioadă, în frunte cu Corneliu Diaconovici. „Suntem păstrătorii spirituali ai muncii sale, pentru că enciclopedia este în proprietatea bibliotecii noastre. Ne-am dorit să venim la Reșița, pentru că este județul natal al lui Corneliu Diaconovici, una dintre marile personalități uitate ale țării. De pildă, francezii îi fac statui peste tot lui Diderot, în vreme ce noi prea puțin am făcut pentru personalitățile care au creat cultură. Cultura este fundamentul unei societăți, însă personalitățile ei nu sunt prezentate și cunoscute cât ar trebui. Cred că e de datoria noastră ca, la 100 de ani de sfârșitul existenței a lui Corneliu Diaconovici, să-i revigorăm existența spirituală și să arătăm noilor generații personalitatea sa.”, a spus Răzvan Pop.
Demersul instituției pe care o conduce este un pas mic, poate un început. Dar speranța este ca, prin asemenea pași care să fie făcuți de tot mai multe instituții, încet-încet să fie scoase la lumină memoria marilor personalități culturale ale țării.
De la Bogdan Andriescu, am aflat că expoziția a fost gândită la împlinirea a 160 de ani de la înființarea Asociațiunii Astra. A mai fost prezentată la Muzeul Național Cotroceni și la Muzeul Județean Vâlcea, organizatorii încercând să cuprindă piese importante și valoroase pe care le deține biblioteca sibiană. „Cele mai multe piese expuse se referă la enciclopedia coordonată de Corneliu Diaconovici. Avem șansa să deținem fișele manuscris ale întregii enciclopedii, din care expunem câteva elaborate de Corneliu Diaconovici, și piese ale corespondenței purtate de acesta pentru realizarea enciclopediei.”, am aflat de la Bogdan Andriescu.
Expoziția mai cuprinde piese din colecțiile speciale ale bibliotecii, adică manuscrise, carte românească veche, un act de hirotonire a unui preot, exemplar unicat din 1819 semnat de episcopul Transilvaniei, Vasile Moga, o corespondență între Titu Maiorescu și Iosif Vâlcan sau o poezie semnată de George Coșbuc. Expoziția de la MBM este posibilă datorită bunei colaborări între biblioteca sibiană, muzeul reșițean și biblioteca județeană.
JCS-Ionel Ivașcu