Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Gradul de acoperire privind medicii de familie din judeţ este în prezent de 71,40%. Ar mai fi nevoie de peste 50 de medici, se arată într-un raport al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate!

Asistența medicală primară-medicina de familie, gradul de acoperire, precum și necesarul de medici în județ au făcut recent obiectul şedinţei Comisiei de Dialog Social, desfăşurată zilele trecute la Instituţia Prefectului. Din informarea prezentată cu această ocazie de către Casa de Asigurări de Sănătate reiese faptul că ar fi nevoie de circa 189 de medici de familie, în prezent fiind doar 135, ceea ce reprezintă un grad de acoperire de 71,40%. Potrivit prevederilor HG 696/2021, numărul optim de persoane înscrise pe lista unui medic de familie, din punctul de vedere al asigurării unor servicii de calitate la nivelul asistenţei medicale primare, este de 1800.

Cel mai mare deficit de medici se înregistrează în mediul rural, potrivit datelor Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin. Există localități în judeţ care nu au medic de familie, iar persoanele beneficiare ale pachetelor de servicii medicale sunt nevoite să se adreseze medicilor de familie din localitățile apropiate. De asemenea, sunt situaţii în care în unele localităţi din judeţ există doar puncte de lucru.

Lista localitățile fără medic de familie cuprinde: Armeniș, Brebu Nou, Biniș (există doar un punct de lucru), Berliște, Cărbunari, Cornereva (există doar un punct de lucru), Ciudanovița, Copăcele, Ciuchici, Constantin Daicoviciu (există puncte de lucru), Doclin, Domașnea, Dognecea (există un punct de lucru înființat în anul 2021), Ezeriș, Gârnic, Goruia, Marga, Mehadica, Naidăș, Ocna de Fier (există un punct de lucru înființat în 2021), Șopotu Nou, Vrani şi Vărădia.

De asemenea, tot în mediul rural există localități, unde deşi funcţionează un cabinet de medicină de familie, ţinând cont de populația arondată este nevoie însă de doi medici. Mai exact, la Berzovia, Bozovici, Bucoșnița, Carașova, Măureni, Obreja, Pojejena, Slatina-Timiș, Zăvoi, Turnu Ruieni.

La capitolul centre de permanenţă, în judeţ sunt organizate şi funcţionează 10 astfel de centre, cu 55 de medici de medicină de familie care asigură continuitatea asistenței medicale: la Anina, Bocșa, Bozovici, Soceni, Constantin Daicoviciu, Iablanița, Vama Marga, Slatina-Timiș, Cornereva şi Băile Herculane. Și în mediul urban sunt localități în care numărul optim de medici de familie nu estre atins: la Reșița, Anina şi Bocșa.

JCS-Nicoleta Moraru