Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Scriitorul a fost evocat în cadrul celei de-a XXXVI-a ediții a manifestărilor culturale „Reșița în zece dimensiuni“. Sub genericul „Personalități ale culturii bănățene“, colegii de la cenaclul Semenicul și-au adus aminte de impresionanta lui energie creatoare, la un an și jumătate de la plecarea sa definitivă în raiul despre care a scris, chiar înainte de moarte.

Cu o distincție de o eleganță memorabilă, personalitatea scriitorului s-a impus atât în plan profesional – a fost inginer, inventator, cât și în literatură, scrisul său individualizându-se deopotrivă în poezie și proză. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara, Gheorghe Zincescu a scris opt cărți și a fost premiat în repetate rânduri. Scriitorul Gheorghe Jurma a vorbit despre ultimele clipe din viața acestuia și a citat unul din răspunsurile revelatoare pe care le-a dat revistei „Orizont“ la o anchetă realizată de Lucian Alexiu în nr.8/2014. Aceste răspunsuri au fost întotdeauna mici poeme în proză, nu erau răspunsuri seci, ci erau texte care rotunjesc o existență și un destin.

Astfel, la întrebarea „Lângă ce scriitor, celebrități mondene, sportivi, artiști ați dori să fiți înmormântat?“, răspunsul lui a fost: „O vreme am fost, ce păcat că trebuie să folosesc verbul „a fi“ la timpul trecut, nemuritor și, bineînțeles, că subiectul anchetei acesteia nu mă interesa. (…) Moartea nu devenise încă una din minunile lumii ca să mă întreb, așa cum, acum mă întrebați, lângă cine aș prefera să fiu îngropat. Și încă nu ajunsesem să mă întreb, dacă s-ar putea lângă farul din Constanța. Dar, apropos, se poate lângă farul din Constanța? Îmi vine să țopăi de bucurie gândindu-mă că ochiul de ciclop al farului s-ar tot roti mereu, troienindu-mă cu umbra suptă din cealaltă zare, de șăgalnicul spot de lumină destinat opuselor depărtări ale nesupusei mări. Cineva îmi spune că și Ovidiu e pe-acolo, pe undeva, dar eu țin să-l asigur că nu de aceea ci, ca să fiu și mai bine înțeles, o să strig „hei, prietenii mei, care vreți să vă îngropați lângă mine?“. Se pare că scriitorul ar fi consemnat în jurnalul său (care urmează să fie publicat) unele considerații personale prin care își anticipa moartea.

După un moment de reculegere, personalitatea scriitorului a fost ilustrată în povestiri și articole cu și despre autor și scrierile sale. Au vorbit: poetul Iacob Roman, criticul Radu Cernătescu, poetul Nicolae Sârbu, publicistul Titus Crișciu, eseistul Anton Georgescu, unul din foștii colegi de serviciu evidențiindu-i calitățile de inginer, ș.a.

Gheorghe Zincescu s-a născut la 4 septembrie 1946, în comuna Gheorghe Lazăr, judeţul Ialomiţa, şi a urmat Facultatea de Mecanică a Universităţii Politehnica din Timişoara. A publicat volumele: Arşiţa amiezii, povestiri (1981); Ţara de foc, întâmplări şi prundişuri, versuri (1982); Platoşa de lumină, versuri (1984); Umbre amare / Traces ameres, poeme (1994); Privind în soare, poeme (1995); Crizanteme pentru Irene, nuvelă (1997); Iarna în rai, roman (2013) şi Proprietăţi în paradis, roman (2013).

Antologia „O lacrimă a lui Dumnezeu“, versuri (2016), concepută și realizată împreună cu editorul Gheorghe Jurma la Editura Tim, are un statut special, această carte fiind deopotrivă antumă – întrucât a fost gândită pentru a sărbători aniversarea de 70 de ani a scriitorului, în 4 septembrie 2016, dar și postumă, deoarece autorul nu a mai apucat să o vadă publicată, decedând în 16 februarie 2016. Antologia a fost publicată la înmormântarea scriitorului și urmează să fie completată cu inedite și alte poeme într-o ediție viitoare. Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Marian Apostol a anunțat că intenționează să organizeze și un concurs de proză în memoria lui Gheorghe Zincescu, cel mai probabil, anul viitor.