Caraş-Severin, Romania

ADVERTORIAL. Micrometrul este o unealtă des folosită în bricolaj. Fiecare amator sau profesionist deține unul în trusa sa. Aparatul de măsură se mai numește și calibru micrometric. Funcția sa de bază este aceea de a măsura distanțe sau obiecte foarte mici cu mare precizie. Aparatul se bazează pe un model de funcționare simplu: se rotește un filet pentru a apropia două capete ce măsoară distanța obiectului măsurat.

Micrometrul este o unealtă indispensabilă pentru meseriași. Totuși, există mai multe modele dedicate mai multor tipuri de măsurători. Citește mai departe pentru a afla ce micrometru se potrivește nevoilor și activităților tale.

Aspecte generale

Fiecare micrometru are 7 părți. Este important să știi care este denumirea și utilitatea fiecăreia, pentru a putea folosi instrumentul cât mai eficient posibil.

  1. Cadru – Această parte are formă de C și asigură poziționarea optimă a nicovalei și a manșonului. Designul ramelor variază de la cadru la cadru. De asemenea, și formele și dimensiunile variază. Cu toate acestea, cea mai comună formă este forma butucului, care este ideală pentru a efectua măsurători precise în spații înguste. Este confecționat din materiale care nu se pot întinde pentru a preveni erorile de măsurare datorate căldurii sau frigului.
  2. Nicovală – Nicovala asigură strângerea axului împotriva unui obiect fix. Trebuie să ai mare grijă când manipulezi unealta, deoarece nicovala se poate ciobi dacă intră în contact cu piesa.
  3. Manșon – Această parte are o scară liniară. Este păstrat în siguranță în același loc în timpul măsurării. Carcasa este de obicei marcată cu un semn vernier.
  4. Pârghie sau piuliță – Fiecare model are una dintre cele două părți. Dacă ai de ales între o pârghie și o piuliță de blocare, alege-o pe cea din urmă. Dispozitivele cu nuci sunt ușor de utilizat și de întreținut. Această piesă este folosită pentru a ține gabaritul pe loc și pentru a fixa axul.
  5. Tija – Tija iese spre nicovală atunci când degetarul este atins. Această parte este lângă suprafața de măsurare.
  6. Degetar – numit așa deoarece presiunea degetului mare face ca degetarul să se rotească. Are și o scară.
  7. Oprire cu clichet – Această piesă este situată la capătul mânerului și limitează cantitatea de presiune aplicată.

Un micrometru este un instrument foarte durabil. Construcția sa este concepută pentru a rezista utilizării pe termen lung. În plus, materialele folosite sunt rezistente la uzură. Majoritatea sunt fabricate din oțel inoxidabil. Dimensiunea compactă a micrometrului îl face ușor de transportat. Acesta este un instrument foarte la îndemână și ușor de încorporat în trusa de bricolaj.

O opțiune tot mai populară de dispozitiv este cel digital. Micrometrul digital este cea mai recentă inovație în domeniul măsurătorilor. Aceste aparate sunt foarte precise și pot măsura până la 0,001 mm. Măsurătorile pot fi făcute în unități metrice sau imperiale. Utilizatorul poate apăsa un buton pentru a converti măsurătorile de la sistemul cu mm în cel cu inch și viceversa.

Un alt avantaj major al micrometrului digital este ușurința cu care poți citi valorile. Modelul clasic presupune citirea de pe două (sau trei) scale separate. Citirile micrometrului digital sunt generate electronic și afișate pe ecranul LCD. Erorile sunt evitate deoarece măsurătorile sunt obținute imediat și nu este necesară interpretarea rezultatelor măsurătorilor. Unele micrometre au un conector de ieșire de date care permite conectarea la un computer. În loc să înregistrezi manual măsurătorile, le poți salva într-o foaie de calcul.

Există 3 tipuri de micrometre în funcție de modul de măsurare:

  • micrometrul de interior: Acest tip de dispozitiv este potrivit pentru diferite diametre, precum 6-8mm, 8-10mm, 10-12mm sau chiar 50-600mm.
  • micrometrul de exterior: Micrometrele de exterior sunt folosite pentru a măsura dimensiunile liniare. Intervalele de măsurare sunt împărțite pe categorii: de la 0 la 25 mm / 25 la 50 mm / 50 la 75 mm /0 la 100 mm.
  • micrometrul de adâncime: acest dispozitiv măsoară adâncimea găurilor.

Atunci când cumperi un micrometru, asigură-te că magazinul de scule este unul de încredere.