Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Redactorul de la „Dilema Veche” a fost prezent vineri după-amiaza la Reşiţa pentru a dialoga cu cititorii săi, fiind prima întâlnire a scriitorului cu reşiţenii deşi, de 15 ani, e nelipsit de la festivalul de jazz de la Gărâna. Întâlnirea a avut-o ca invitată pe poeta Liubiţa Raichici şi a fost moderată de Marian Apostol!

Marius Chivu debuta în 2012 cu volumul de poezie „Vântureasa de plastic”, premiat de Uniunea Scriitorilor din România şi revista „Observator cultural”. Carte considerată memorabilă de Mircea Cărtărescu şi care, în opinia Liubiţei Raichici, produce memorii. „Marius trăieşte pe viu şi la cald plecarea unei fiinţe cu care este de acelaşi sânge. Poţi citi o dată cartea, dar ceea ce ea are de spus nu poţi citi o dată. Conţinutul e dincolo de poezie, pentru că în situaţii limită, când te pregăteşti să dispară cineva care este o parte din tine, timpul se opreşte. Cartea este scrisă în acest timp oprit în durere şi-n dragoste. E o carte de citire lentă, în care intri într-un fel şi ieşi în alt fel. Dacă vrem să înţelegem ceva din poezie şi din viaţă trebuie să ne oprim şi să ne apropiem de punctul zero.”, afirmă poeta despre cartea pe care e convinsă că autorul n-ar fi putut s-o scrie aşa fără contribuţia mamei.

Cele trei cărţi de călătorie ale lui Marius Chivu au apărut din întâmplare. În 2010, un prieten din copilăria sa vroia să meargă în Himalaya dar nu avea cu cine. Era o cheltuială peste puterile lui Marius, într-un moment când în ţară nu se scriau cărţi de călătorie. A propus mai multor edituri să-l sprijine financiar pentru a merge în Himalaya, de unde să vină cu un jurnal. „Toate cele trei edituri au fost de acord să-mi dea un avans, dar Humanitas mi-a spus că-mi poate oferi mai mult decât am cerut. Am mers în Himalaya vânzând pielea ursului din pădure. Nu ştiam cum se scrie o carte de călătorie şi nici dacă voi avea ce să scriu.”, îşi aminteşte autorul. Dar a fost un succes neaşteptat convingându-l ca, la câţiva ani, să schimbe continentul şi să călătorească având în centru un vârf muntos. Au rezultat alte două cărţi. „Cărţile de călătorie în Himalaya, Anzi şi Atlas mi-au arătat că sunt trei tipuri de cititori. Unii n-au fost în acele locuri şi vor să ştie cum e, alţii ar vrea să meargă dar nu ştiu ce-i aşteaptă, iar alţii care au fost şi vor să vadă cum am scris!”, încheie Marius Chivu.

JCS-Ionel Ivaşcu