Caraş-Severin, Romania

Pentru mulţi reşiţeni Paştele din acest an va fi mult mai sărac comparativ cu cel din anii trecuţi, iar Iepuraşul mai puţin darnic. Nu e el de vină, ci scumpirile din ultimele luni la alimente, pâine, energie, gaz, carburanţi, şi lista ar putea continua. Acestea sunt şi motivele pentru care nu mulţi reşiţeni îşi vor permite să cumpere un miel de Paşte şi nici să aibă mesele îmbelşugate. Multe din gospodinele cu care am stat de vorbă ne-au spus că, pentru a face faţă cheltuielilor, s-au aprovizionat din timp cu cele necesare pregătirii bucatelor tradiţionale, ştiut fiind faptul că, în săptămâna dinaintea sărbătorilor, se scumpesc toate în pieţe şi magazine.

„Lucrez la stat şi am un salariu de 500 de lei, iar soţul meu o pensie de 700 de lei. Anul acesta am făcut eforturi mari. Am strâns bani din timp şi mi-am cumpărat, încă de acum o lună, cele necesare pregătirii preparatelor culinare. Mi se pare o umilinţă că am ajuns să trăim vremurile astea atât de grele“, ne-a spus Geta Bihoi. Femeia ne-a mai povestit că are doi copii, care, deşi sunt mari, se bucură ori de câte ori primesc câte un cadou de la părinţi. Numai că, în acest an, Iepuraşul le va aduce doar „ouă roşii şi câteva dulciuri, căci nu ne mai permitem să le dăm bani, aşa cum s-a întâmplat anul trecut“.

Şi pentru tânăra mămică, Bianca Pascu, Paştele din acest an va fi mai sărac şi asta pentru că, deşi a născut în luna decembrie 2010, alocaţia pentru creşterea copilului a primit-o abia săptămâna aceasta. „Ne vom strădui să nu ne lipsească nimic de pe masa de duminică, dar mărturisesc că aceste sărbători sunt mult mai austere decât cele din anii trecuţi“, a mai spus tânăra.

Pe Adina Vuca am întâlnit-o când ieşea dintr-un magazin cu articole pentru copii. Femeia ne-a povestit că are trei copii, care încă mai cred în Iepuraş. Aşa că, a avut grijă să facă din timp economii pentru a-şi putea permite să le cumpere câte ceva micuţilor. „Anul acesta posibilităţile noastre sunt mult mai reduse, dar copiii sunt pe primul loc, iar dacă ei sunt fericiţi, nouă nu ne mai trebuie nimic. O să am grijă să cumpărăm pentru masa de Paşte câte puţin din fiecare, dar cred că mielul va fi înlocuit cu puiul. Oricum, dacă alimentele vor continua să se scumpească, nu ştiu unde vom ajunge, că şi aşa ne descurcăm foarte greu“, a mai spus femeia.

Roxana Nafiru