Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Dacă punerea în funcțiune a mamografului mai întârzie puțin, alte aparate moderne se pregătesc să intre în pâine la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș. Vorbim de angiograf, bronhoscop, aparatele de radiologie dentară sau noua lampă scialitică mobilă, în timp ce noul termen pentru mamograf este sfârșitul lunii februarie.

Pregătirile sunt în toi, potrivit managerului Adrian Cican, în aceste zile la spital fiind prezenți reprezentanții unei companii de profil care specializează personalul pentru a utiliza o parte din această aparatură modernă.

„Săptămâna aceasta ne vine acel compartiment specializat, Siemens ne-a făcut toate demersurile, vine autorizarea, ca să facem, tehnic, acel spațiu bine delimitat. Hai să nu mai spun, că am zis la sfârșitul lunii ianuarie și nu m-am ținut de promisiune și îmi cer scuze, dacă și comanda pentru acel paravan despărțitor cu foiță de plumb se aduce săptămâna aceasta, dar hai să nu spunem săptămâna aceasta, ci săptămâna viitoare, autorizarea, cu totul durează două săptămâni, deci undeva la sfârșitul lunii februarie ar trebui să dăm drumul la mamograf. În schimb am reușit să facem altceva, vin cei de la Siemens și vor pregăti o parte din personal atât pentru mamografie, dar și pentru AngioCT, ceea ce la noi nu s-a făcut niciodată, când vom reuși va însemna foarte mult pentru spitalul nostru, avem aparatul, dar nu avem specialiștii, ca să spun așa… Și încă un lucru bun, punem în funcțiune bronhoscopul, împreună cu dl doctor Mihăilică, jos, lângă Compartimentul de Primiri Urgențe, acolo se vor face bronhoscopii, suntem în faza în care doar dl doctor Mihăilică trebuie să-și stabilească anumite măsuri medicale. Bronhoscopul e pe poziție, au fost și cei de la DSP care sunt încântați că, în sfârșit, după atâtea discuții, va funcționa. Și mai vine și lampa scialitică mobilă la Ginecologie, care poate fi folosită în toate sălile de operație, iar în două săptămâni toată secția va fi reabilitată întegral. Vom avea contract și cu dna doctor stomatolog Olariu, prin care vrem să ne punem în valoare aparatele de radiologie dentară, ca spitalul să câștige. Deci suntem pe un trend ascendent să punem în valoare aparatele…”, a precizat managerul Cican.

Acesta a prezentat însă și o situație mai puțin plăcută. „Avem parteneri excelenți în spitalele județene din Reșița și Turnu Severin, pe care i-am ajutat când li s-au defectat tomografele, asigurând noi serviciile. Acum a venit rândul celor de la Reșița să ne ajute, având în vedere că ni s-a defectat tomograful, tot ce înseamnă tomografii se fac la Reșița, managerul Murgu a fost de milioane, îi mulțumesc pe această cale”, a mai adăugăt Cican.

JCS-R.M.