Caraş-Severin, Romania

OȚELU ROȘU – Magda Lungu, fost viceprimar şi posibil viitor primar al oraşului de pe Valea Bistrei, crede cu tărie că prin proiecte şi implicare poate aduce prosperitate în Oţelu Roşu, crede în tineri şi în implicarea femeilor în politică.

JCS: Ce înseamnă Oțelu-Roșu pentru dumneavoastră?

MAGDA LUNGU: Este locul de care sunt cel mai legată. Aici îmi este familia, aici îmi sunt prietenii, tocmai de aceea nu m-am gândit vreodată să plec din orașul meu. Oțelu-Roșu este casa mea.

JCS: Anul acesta veți candida la funcția de primar. De ce ați acceptat această provocare?

M.L.: Cum spuneam, iubesc acest oraș și mă doare să văd cât de puțin s-a schimbat în bine în ultimul timp. Mă refer aici mai ales la oportunitățile scăzute pe care, în prezent, acest oraș le oferă tinerilor. Cei mai mulţi au ales calea Occidentului pentru că în Oțelu-Roșu lipsesc locurile de muncă. S-au rupt de casă şi de familie sperând la o viaţă mai bună, dar ducând cu ei și dorul de ai lor. Am decis să candidez pentru că sunt tânără, pentru că am perspectivă, pentru că am convingerea că împreună cu echipa mea, cu cei care cred în mine, vom reuși să aducem prosperitate. Nu sunt vorbe goale; eu cred cu tărie în ceea ce spun și îmi doresc o viață frumoasă pentru toți locuitorii acestui oraș.

JCS: Trei proiecte pe care o să le demarați dacă o să ajungeți primar al orașului Oțelu-Roșu.

M.L.: Ca orice candidat, nu am pornit la drum înainte de a-mi face un plan viabil şi concret. În acest sens, cele mai importante proiecte vizează, în primul rând, aducerea tinerilor acasă prin crearea unor locuri de muncă aici. Am discutat acest aspect cu oameni de perspectivă, care au reușit în orașele lor, și am realizat că, dacă e voință, există și puterea de a realiza. Uitați-vă la Caransebeș. Priviți și mai aproape, spre comuna limitrofă Glimboca. Primarii lor au avut viziune, dorință și le-au pus în practică. În al doilea rând, formarea unei echipe de profesioniști în primărie, care să aducă atât de eficientele fonduri europene cu ajutorul cărora putem realiza enorm de multe pentru oraș. Spun acest lucru pentru că în mandatul actual s-a irosit această șansă. În al treilea rând, vreau să mă ocup de latura educațională a acestui oraș. Sunt conștientă că, fără educație, nu avem viitor. Copiii orașului nostru trebuie să aibă perspective. Mă gândesc la crearea, într-un mediu organizat, a unor activități cu caracter sportiv, artistic, educativ. În prezent, în Oțelu-Roșu există o Casă de Cultură care, din păcate, nu mai desfășoară activități.

JCS: Aveți o femeie model? Dar un politician model despre care puteți spune că v-a influențat cariera?

M.L.: În general, admir femeile care au reușit în viață, în familie, în carieră. Nu pot spune că am ales să fiu ca una anume. Dacă mă gândesc bine, modelul meu ar putea fi mama. E o femeie ambițioasă, puternică şi cu un suflet mare. M-a învățat foarte multe, îndeosebi să lupt pentru visurile mele, să iubesc oamenii. În politică îmi plac oamenii care au demonstrat că se poate. Un exemplu este domnul primar Marcel Vela.

JCS: Care credeți că ar trebui să fie relația dintre un cetățean din Oțelu-Roșu, plătitor de taxe și impozite, și un ales local? Celui din urmă, oricare ar fi el, i se reproșează că, odată câștigate alegerile, uită să reprezinte interesele celui care l-a votat.

M.L.: Din păcate, așa este. Îi înţeleg pe oameni când spun că aleșii au uitat de ei. Însă eu am o altă viziune. Pornesc de la ideea că, dacă nu faci nimic, nu reprezinți nimic. Eu vreau să arăt prin fapte ceea ce pot fi, îmi respect promisiunile și îmi respect concetățenii. Cred într-o relație de respect reciproc, de înțelegere, pentru că suntem asemenea degetelor unei mâini, fiecare la fel de important.

JCS: PNL și-a propus ca 30% din persoanele aflate pe listele electorale să fie femei. Veți avea mai multe doamne în echipa dvs?

M.L: Da, cred că voi depăși cota de 30%. Femeile trebuie promovate în politică pentru că au un spirit de echipă mai dezvoltat, iar studiile arată că sunt și mai sincere. Multe femei au calități și vin cu dorința de schimbare, ceea ce cred că este necesar în politică la ora actuală.

JCS: Totuși, nu putem vorbi încă de o prezență constantă și puternică a femeii în politică.

M.L.: Da, per ansamblu este adevărat. Însă eu zic că astăzi putem vorbi de femeia-politician. În PNL există numeroase exemple de doamne care au reușit să se impună și să fie apreciate pe scena politică.

JCS: Convingeți, prin câteva gânduri, alegătorul simplu să creadă în dvs. și în viitorul orașului Oțelu-Roșu.

M.L.: Sunt un om tânăr, ambițios, puternic şi determinat. Oțelu-Roșu are nevoie de o asemenea persoană. Vin din rândul cetățenilor acestui oraș, îi cunosc problemele, sunt conștientă de perspectivele care există. Îmi propun să duc o politică transparentă, în care banul public să fie cheltuit într-un mod transparent, în folosul cetățenilor.

JCS: Cum reușește o femeie tânără şi frumoasă să facă față atâtor provocări? Politică, administrație, afaceri; vă mai rămâne timp și pentru viața personală?

M.L.: Faptul că m-am angajat în acest proiect arată că am stabilit prioritățile în viața mea. E adevărat că lupt pentru o viață mai bună în Oțelu-Roșu, dar asta nu înseamnă că nu am și timpul meu liber. Am suficiente clipe de liniște, dar și în acele clipe vă mărturisesc că mă gândesc la proiecte pentru orașul meu.

JCS: Ce vă relaxează mai mult și în ce găsiți bucuria?

M.L.: Bucuria o găsesc în lucruri mărunte: într-o zi însorită, după multe zile de ploaie, în zâmbetul celui pe care îl întâlnesc pe stradă, în reușitele muncii mele…. Toate acestea îmi dau energia de care am nevoie.

JCS: Câteva sfaturi pentru tinerii care renunță prea ușor la a trăi în Caraș-Severin, în Oțelu-Roșu.

M.L.: Le-aș transmite tinerilor care aleg să plece din județ sau chiar din țară că sunt foarte importanți pentru colectivitate, pentru că împreună clădim viitorul cu răbdare, cu multă muncă, încredere și voință. Nu au voie să renunțe, pentru că fiecare dintre noi e o piatră la temelia construcției pe care o visăm. Orice renunțare e un pas înapoi. Chiar îmi doresc să vină spre liderii comunităților din care fac parte cu inițiative, cu idei practice, să conștientizeze cât sunt de importanți.

JCS: La final, deși este 8 martie, nu o să vă cer să transmiteți femeilor un mesaj, ci bărbaților.

M.L. Un mesaj pentru bărbați… Știu că luna martie vă pune în umbră, pentru că toată lumea vorbește despre femei. Dar voi știți cât vă iubim și cât sunteți de importanți pentru noi. Chiar daca nu vă oferim flori, vă construim familii, chiar dacă nu vă spunem într-o anume zi cât de frumoși și de iubiți sunteți, noi ne gândim mereu la binele comun. Împreună clădim viața! Și încă ceva: așa cum în familie femeile aduc echilibrul, și în politică îl pot aduce. Contați pe noi!

JCS – Mulţumim.