Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Statuia sculptorului e gata de opt luni, dar fântâna realizată de el e în reparații de mai bine de un an. Primarul Reşiţei dă vina pe Termoconstruct. Şeful Termoconstruct susţine că vina este a administraţiei locale, fapt pe care îl demonstrează cu acte!

Firma care a câștigat lucrarea de reabilitare a cuvelor, adică Termoconstruct, a depășit termenul de execuție. Termenul a fost de un an de zile pentru o lucrare pe care primarul Ioan Popa o vede realizabilă în câteva luni. Numai că, de câteva luni, fântâna zace înfășurată în plasa de protecție și nici țipenie de muncitor în jurul ei. Situație în fața căreia primăria s-a văzut obligată să rezilieze contractul cu Termoconstruct. Urmează expertiza care va stabili cât mai e de lucru la fântâna maestrului, după care partea rămasă va fi relicitată.
„E trist pentru că, prin concurs, am realizat o statuie în bronz a maestrului Lucaci. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea sa. De aceea ar fi fost frumos să avem fântâna gata și statuia amplasată în apropierea ei. E rușinos că Termoconstruct ne-a abandonat. Au șase lucrări cu noi și, când au luat-o pe a treia le-am atras atenția că sunt multe.”, a declarat primarul.

Samuel Barbu, administratorul Termoconstruct, ne-a spus că, prin documente, demonstrează că Nelu Popa nu are dreptate în totalitate: „Una spune primarul Reşiţei, alta este realitatea. Nu am primit documentaţia tehnică, proiectul tehnic nu a fost complet pentru jocul de lumini şi sunet. Acolo trebuia o industrie, nu a fost simplu cum se susţine. Primăria nu a ţinut cont de recomandarea specialistului care s-a ocupat de fântână. Ce vor ei nu are de a face cu realitatea!“

Mai mult, şeful Termoconstruct susţine că proiectul a avut probleme şi pe partea de consolidare. „Proiectul a tot suferit modificări, la tot ce am solicitat au trimis răspunsuri după expirarea termenului contractual. Le-am trimis notificări peste notificări, avem toată corespondenţa cu ei. Ca să nu mai spun că au întârzieri la plată, inclusiv la factura de avans au o întârziere de 150 de zile la plată. Per total, Primăria Reşiţa are întârzieri la plata facturilor de peste 300 de zile. Eu demonstrez cu acte, înregistrate binenţeles la primărie, contrariul a tot ce spune primarul Reşiţei vizavi de fântână. Nu, nu Termoconstruct este de vină, ci reprezentanţii primăriei cu care foarte greu se lucrează. Problema este acolo, în curtea lui Nelu Popa, nu în curtea Termoconstruct!“, ne-a mai spus administratorul Termoconstruct, Samuel Barbu.

Partea plină a paharului este că lucrarea se face pe banii primăriei și deci, nefiind vorba de bani europeni, nu există presiunea timpului în vederea finalizării lucrării. Oricum, maestrul a învins timpul prin operele sale. Nu însă și metehnele românești!

JCS-Ionel Ivașcu

FOTO: Arhivă Caon