Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Evenimentul va fi marcat sâmbătă la Reșița, Bocșa și Caransebeș. Cei interesați sunt invitați să participe!
Cinci locații din Reșița se vor alătura evenimentului național. Între orele 16:00-21:00, Muzeul Banatului Montan își deschide porțile pentru cei care doresc să viziteze expozițiile. Simultan va avea loc deschiderea noului sezon la Salonul de Artă și Industrie al TMK Artrom Reșița, salon aflat în incinta casei de protocol a societății. „Anul trecut, salonul a fost deschis în fiecare weekend periodic fiind organizate diverse expoziții. Sâmbătă va fi realizată o retrospectivă a celor petrecute în 2021 urmând ca, peste aproximativ o lună, salonul să fie redeschis în week-end”, aflăm de la Andrei Bălbărău, responsabil cu cele petrecute în 2021.

De la ora 17:00, Centrul UBB Reșița găzduiește o expoziție de fotografii cu locomotive, o expoziție cu tematică feroviară din colecția lui Bogdan Mihele precum și o expoziție cu fotografii realizate de Petre Dalea având ca temă muzeul din zona Triaj. De asemenea, pot fi vizitate expoziția de fușăraie și Muzeul Cineastului Amator.

În paralel, între orele 17:00-21:00 la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” are loc o expoziție de artă plastică dedicată jubileului Reșița 150, iar Muzeul Locomotivelor cu Abur poate fi vizitat în cadrul tururilor ghidate. „Cei care vizitează toate locațiile pot câștiga unul dintre cele trei tricouri special realizate pentru acest eveniment. Foile de vizitare trebuie ștampilate în locațiile participante și se găsesc la Muzeul Banatului Montan sau la Salonul de Artă și Industrie, în număr limitat”, aflăm de la Cristian Chioncel, prorectorul Centrului UBB Reșița. Centrul UBB și Liga Studenților invită vizitatorii să descopere locațiile participante pe bicicletă. Plecarea se va face de la ora 18:00 din curtea Centrului UBB. Evenimentul se bucură de sprijinul voluntarilor din cadrul Centrului de Tineret Nevo Parudimos.

Spațiu și lumină

La Bocșa, cei zece ani de la inaugurarea Muzeului Constantin Lucaci vor fi marcați între orele 17:00-24:00. La o cafea și-o prăjitură, vizitatorii vor putea (re)vedea lucrările în inox și schițele maestrului și vor putea viziona filme documentare despre operele sale. „Atunci când din urbea noastră s-a ridicat un maestru al luminii, nimeni nu se gândea că muzeul care-i poartă numele poate deveni parte din evenimentul național. Chiar dacă Bocșa este o localitate mică, actul cultural este unul de calitate, care face fală orașului și acestui colț de țară, iar numele artistului este deja un «brand» de oraș, chiar de țară putem spune”, aflăm de la Dan Liuț, șef serviciu la Casa de Cultură Bocșa.

Expoziție permanentă

La Caransebeș, Muzeul de Etnografie și al Regimentului de Graniță își deschide porțile între orele 17:00-23:00. Vizitatorii se vor putea privi în oglinda magică și vor putea vizita expozițiile muzeului. Cu această ocazie se va deschide expoziția permanentă cu piese din domeniul artei, istoriei și arheologiei. Aici se regăsesc piese descoperite de Gheorghe Lazarovici în situl Caransebeș – Balta Sărată, între 1973-2004, ce aparțin epocii neolitice (cultura Vinca), eneolitice (cultura Toartelor Pastilate și Sălcuța), epocii bronzului (grupul cultural Balta Sărată), dar și o urnă funerară datată în epoca fierului. Vitrina centrală este dedicată vieții spirituale în neolitic și cuprinde vase cu capac, cu reprezentări zoomorfe, altărașe. Pe lângă rolul practic de iluminare, acestea aveau rol religios, magic, de întreținere a focului veșnic viu sau pentru aducerea unor anumite jertfe, și idoli figurine antropomorfe și zoomorfe. În cadrul evenimentului, organizatorii vin cu o inițiativă deosebită: poze la minut cu magneți gratuit pentru vizitatori.

JCS-Ionel Ivașcu