Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pentru al doilea an, judeţul nostru este în fruntea topului, raportat la suta de mii de locuitori.

Evaluarea Inspectoratului de Poliţie Caraş-Severin pe anul 2011 a avut loc joi. „Activitatea poliţiştilor este atât de vastă încât, dacă ar trebui să prezint tot ceea ce s-a făcut, aş vorbi vreo trei săptămâni“, a precizat comisarul şef Grigore Stolojescu, şeful inspectoratului, adăugând că este mulţumit de oamenii din subordine, dar şi că există loc de mai bine, pe toate planurile. Din întreg bilanţul s-a desprins ideea că, în ceea ce priveşte infracţiunile economico-financiare, Caraş-Severinul de află pe primul loc în ţară, în funcţie de numărul de cazuri raportate la suta de mii de locuitori.

„Acest lucru se datorează şi faptului că evaziunea fiscală de la graniţa cu Republica Serbia este un fenomen, dar şi populaţiei reduse ca număr faţă de celelalte judeţe. Este al doilea an consecutiv când ne aflăm în fruntea acestui top. În 2011 au fost sesizate 11.072 de infracţiuni, din care 2.196 sunt de natură economico-financiară. Suntem, la nivelul întregii activităţi, cam la aceiaşi parametri ca cei ai anului 2010“, a mai precizat comisarul şef Stolojescu.

„Judeţul nostru poate fi caracterizat ca fiind liniştit şi sigur, mai ales că numărul infracţiunilor de mare violenţă a scăzut de la 26 la 21, la fel şi cele de omor. La criminalitatea contra patrimoniului, infracţiunile constatate scad de la 2.576 la 2.261, dar a crescut numărul furturilor. Cele din locuinţe au crescut ca număr, dar au scăzut cele din societăţi comerciale, invers decât la evaluarea din 2010“, a mai amintit şeful IPJ Caraş-Severin. În ceea ce priveşte infracţionalitatea economico-financiară, au fost constatate 1.808 asemenea infracţiuni, cu 325 de infracţiuni la suta de mii de locuitori.

„Principalul efort al efectivelor inspectoratului împotriva acestor fenomene s-a îndreptat pe direcţia combaterii evaziunii fiscale. A fost începută urmărirea penală în 123 de dosare penale, au fost reţinute 15 persoane, arestate au fost zece, iar alte 17 persoane au primit interdicţii. S-au aplicat măsuri asiguratorii în sumă de 561.580 de lei, au fost indisponibilizate bunuri în valoare de 1.461.387 de lei, au fost aplicate 545 de sancţiuni contravenţionale de peste 1,4 milioane de lei şi au fost confiscate 900.000 de ţigarete, a căror valoare de piaţă se ridică la 450.000 de lei“, a prezentat datele oficiale ale bilanţului, comisarul şef Grigore Stolojescu.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu