Lia Lungu, una dintre vocile filmului „Encanto” - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Noul film de animaţie Disney, care a avut premiera în cursul lunii noiembrie a anului trecut, deschide noi începuturi, noi uși, și ne revitalizează simțurile!

„Şi asta pentru că muzica este cel mai special pansament al oamenilor, este momentul când, împăcați cu adevărat cu noi înșine, putem fi sinceri și noi înşine cu toții, exact așa cum suntem! O doză de suprarealism și fantezie poate potența esența magiei în relația ei directă cu amintirile noastre colective – fiecare a avut o bunică aşa cum este Abuela sau o persoană extrem de specială care i-a rămas în inimă și care crește odată cu vârsta în ființa noastră și pe care o va utiliza ca un ghid interior pe tot parcursul provocărilor vieților pe care le străbatem agale sau într-un ritm amețitor, asemeni erei vitezei în care ne poziționăm”, scriu cei de la Radar de Media.

Cântăreața de muzică populară Lia Lungu, cu glasul său duios și felul aparte de a combina obiceiurile și tradiția prin folclor, reușește să contureze un personaj crucial și deopotrivă mirific în persoana Abuelei, din varianta în limba română a filmului „Encanto”, bunica plină de înțelepciune și farmec a familiei Madrigal, care crede cu adevărat în potențialul neexplorat al lui Mirabel și care o conduce spre căutarea lucrurilor importante.

Lia Lungu și-a petrecut copilăria în Banat, la Domașnea, zona de unde provenea tatăl ei, care, mulţi ani, a fost şef de gară. Acolo, printre fetele venite să vândă călătorilor din trenuri cireşe şi prune, şi-a început „şcoala ei de folclor”, învăţând cântecele, dar şi obiceiurile locului. După cum ştiţi, cunoscuta solistă, după Revoluție, a plecat în turneu în America și Canada, hotărând să rămână în Statele Unite. În 1992 a înființat „Clubul Artelor Balada” din New York, pe care l-a condus până în 2001. În paralel, a fost corespondentă a ziarului „Meridianul Românesc” din Statele Unite, iar din anul 2006 lucrează și la ziarul „Ziua USA” din New York. S-a implicat în acțiuni umanitare, în țară și în America, prin concerte ale căror încasări au fost donate copiilor orfani sau celor bolnavi de leucemie, şi a susţinut nenumărate concerte în beneficiul comunității româno-americane pentru conservarea sau construirea lăcașurilor de cult ortodox pe teritoriul Americii.

JCS-Gabi Berger