Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Lumea necuvântătoarelor face obiectul unui proiect de lege care a reușit să obțină girul celor două camere ale legislativului național, fiind în așteptarea semnăturii prezidențiale. De la cruzime la… dopaj, toate se pedepsesc usturător!

„Pentru o lume mai bună!“, așa își titrează senatorul cărășean Marcel Vela, mesajul transmis vizavi de „proiectul de lege care dublează și chiar triplează pedepsele penale și amenzile în cazul acțiunilor de cruzime față de animale, care va fi trimis spre promulgare de către Președintele României și apoi va fi publicat în Monitorul Oficial. Parlamentul a adoptat mai întâi Legea în Senat, iar acum și în Camera Deputaților, astfel încât România va intra în rândul țărilor civilizate, protejând sufletele nevinovate și pedepsind aspru toate faptele ilegale“.

Senatorul liberal a și prezentat sancțiunile cuprinse în document, care pornesc de la amenzi de la 3.000 la 12.000 de lei, ajungând la închisoarea de la 6 luni, la 7 ani. „A fost făcut încă un pas mare pentru o țară normală și o lume mai bună! Dreptate pentru cei care nu pot să ceară dreptate!“, a concluzionat senatorul Marcel Vela, cel care a înființat Poliția Animalelor pe vremea când era ministru de Interne.

Din document, reținem că riscă amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani cei care comit următoarele fapte: intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților; despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare; folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință

Închisoarea de la 1 la 5 ani sau amenda sunt prevăzute pentru: folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare; folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora; practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; rănirea cu intenție a animalelor.

Se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 7 ani: uciderea animalelor, cu intenție, fără drept; schingiuirea animalelor; organizarea de lupte între animale sau cu animale; zoofilia.

În cazul condamnării pentru una dintre faptele amintite, instanța poate dispune ca pedeapsă complementară interdicția de a deține animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

Nu constituie infracțiune fapta persoanei de „rănire sau ucidere a unui animal ca reacție la atacul acestuia„ și nici „sterilizarea animalelor“.

Se prevăd și alte amenzi usturătoare. Sancțiunile sunt între 3.000 și 12.000 de lei pentru: nerespectarea obligației deținătorilor de animale de a asigura acestora, în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție un adăpost corespunzător; folosirea de animale pentru expoziții, spectacole, publicitate, realizare de filme și în scopuri asemănătoare, dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice și psihice, afecțiuni sau răniri; abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului; administrarea de substanțe destinate stimulării capacităților fizice ale animalelor în timpul competițiilor sportive, sub forma dopajului; folosirea de mijloace de dresaj care să provoacă traume psihice sau fizice, precum și metode care prejudiciază sănătatea ori bunăstarea animalului.

JCS-A.M.