Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Centrul de carte „Banatica“, al Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici“ din Reşiţa, găzduieşte, în perioada 24-31 ianuarie, o expoziţie de carte dedicată Unirii Principatelor Române.

Întrucât joi s-au împlinit 154 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească, bibliotecarul Ion Bujor i-a avut ca oaspeţi pe elevii Colegiului Tehnic Cărăşan din Reşiţa. În încercarea de a prezenta evenimentul de la 24 ianuarie 1859 puţin altfel faţă de cum este relatat în manualele de istorie, Ion Bujor le-a povestit elevilor despre contribuţia bănăţenilor la acest prim pas de unire şi le-a prezentat acestora şi uniformele armatei române din acea vreme.

„Am încercat să aducem acest eveniment în bibliotecă pentru a fi cu adevărat mai aproape de sursele scrise şi ilustrate care subliniază evenimentul. Am pregătit pentru elevi o expoziţie facsimil a uniformelor armatei române din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, precum şi un mic documentar în care prezentăm simbolica heraldică legată de această unire“, ne-a declarat bibliotecarul Ion Bujor.

Reşiţenii interesaţi de acest subiect găsesc în colecţia de cărţi a Centrului „Banatica“ următoarele titluri: „Documente privind Unirea Principatelor“ (Editura Academiei), „Gândire social – politică despre Unire“ – culegere, „ Aspiraţia poporului român spre unitate şi independenţă oglindită în simbol heraldic“ – album heraldic, autor Maria Dogaru.

Roxana Bălan Nafiru