Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Atât i-a trebuit managerului Călin Mircea Laza să scoată la liman Spitalul Județean din Reșița, care deși a fost scăpat de arierate de către Guvern, le-a făcut repede la loc!

Cu prilejul inaugurării noii Unități de Primiri Urgențe a SJUR, Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a dezvăluit faptul că, „chiar dacă suntem la Urgențe, spitalul se pare că o să iasă de la Resuscitare. Avem ultima situație, la 30 august“. Managerul Laza a completat cu detaliile aferente, amintind că a preluat SJUR, la 1 iunie, cu arierate de 19.708.000 de lei, pentru ca la final de august unitatea să le aibă reduse la 2.569.000 de lei.

De unde a luat banii? Soluția a fost atât de simplă încât Alina Stancovici ar fi putut să pună mâna pe bani încă din iunie 2022! „Din banii de pe fonduri europene, pe care vechea conducere ori n-a știut să facă actele, ori n-a interesat-o, ori nu e treaba mea, mărturisește Laza. De acolo am luat 11 milioane în prima tranșă, apoi am mai luat 6,6 milioane. Deci un total de 18 milioane. Și din execuțiile lunare ale acestui spital și ale domnilor doctori, prin efectuare de servicii, am plătit restul, astfel încât astăzi am ajuns la 2,5 milioane. Consiliul Județean nu mi-a dat niciun ban în acest moment pentru utilități, gaz, curent, peste tot am avut bani. Deci nu am primit bani din altă parte, decât ceea ce am făcut noi și, bineînțeles, am reparat ceea ce nu s-a făcut înainte!“

Managerul SJUR a explicat că acești bani au fost întotdeauna la îndemâna spitalului, „în trei luni i-am adus. Cu 59 de clarificări care se ceruseră până când am venit aici, am stat cu staff-ul și le-am făcut, mi-au venit încă două. Le-am făcut și pe acelea, și mi-au dat prima tranșă, de 11 milioane. După care automat, pentru că așa era calendarul, am trecut pe a doua tranșă, aceasta de 6,6 milioane. Din aceasta am făcut plata către furnizori“.

În clipa de față, în afară de cele 2,5 milioane nu există riscul acumulării altor arierate, spitalul având doar fireștile datorii curente, aferente facturilor lunare. Managerul rămâne încrezător: „Eu așa sper că, până la sfârșitul anului, să rezolvăm arieratele. Fără ajutor de la Consiliul Județean!“

„Ce este foarte important, asta este diferența și asta mă bucură, a spus Romeo Dunca. În momentul de față stau liniștit, știind că Spitalul Județean este în mâini bune. Aceste sume, aceste 17-18 milioane de lei, erau disponibile încă din luna iunie 2022, când ministerul a trimis primele 59 de clarificări. După care a trebuit să treacă un an, ca să vină altcineva să răspundă. Asta este diferența! Banii au fost, trebuiau luați, însă nu s-au făcut eforturi!“

Managerul Laza a vorbit și despre reducerea la strictul necesar în ceea ce privește achizițiile de medicamente și materiale, însă dificultățile apar mai ales din cauză că din august s-au triplat prețurile la medicamente: „Producem lunar în jur de 8 milioane doar pentru salarii, vă dați seama ce s-ar întâmpla să nu le producem și să ne ducem către CJ să le cerem. Un spital nu poate fi profitabil niciodată, dar putem să stăm în limita profitabilității sau în zero. Când am preluat, am găsit invalidate 250 de foi pe lună. În luna iulie le-am redus la doar 47. Asta am făcut, am împărțit targetul pe fiecare lună. Contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate l-am semnat acum o lună și am reușit să cresc cu 1,1 milioane de lei pe lună. Totul e acum să avem adresabilitate.“

În viziunea managerului, spitalul are nevoie de „adresabilitate și imagine, pentru că la o dărăpănătură nu vine nimeni. Făcând așa ceva (cum s-a reușit la UPU), dacă vom reuși să targetăm, dorim să vină cetățenii spre noi, nu să mai fugă la Timișoara sau în altă parte. Fug acolo și pentru medici, și pentru aparatură, deocamdată greu de realizat aici!“

JCS-Antoniu Mocanu