Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Compania CEZ confirmă că intenţionează să-şi vândă afacerile din România pentru a se concentra doar pe operaţiunile din Cehia.

Grupul din domeniul energiei CEZ, controlat în proporţie de 70% de statul ceh, îşi va vinde operaţiunile din România, Turcia şi Polonia pentru a se concentra pe piaţa de energie electrică din Cehia, potrivit directorului general Daniel Benes, citat de publicaţia Hospodarske Noviny. „Luăm în considerare o ieşire din România, din Turcia şi ne gândim să plecăm din Polonia, unde avem două centrale electrice pe bază de cărbune, ca parte a planului de a reduce emisiile de CO2 ale grupului”, a spune Benes. Potrivit acestuia, din vânzarea activelor de pe pieţele menţionate grupul CEZ ar putea câştiga zeci de miliarde de coroane.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească din 2005, când a preluat distribuţia de energie electrică a Electrica Oltenia SA. CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi.

În judeţul nostru, CEZ deţine, din vara anului 2011, sistemul hidroenergetic de lângă Reşita, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 si Breazova) şi amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug si Secu. Capacitatea totală instalată a sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa este de aproximativ 18 MW. Principalul client al CEZ este TMK Reşiţa, însă compania are mii de alţi clienţi din Reşiţa cărora le furnizează energie electrică. În iarnă, furnizorul de energie a dat de multe ori explicaţii pentru întunericul îndelungat din zona Semenic.

FOTO: Munții Semenic