La TMK Resita au crescut salariile - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Discuţiile dintre sindicat şi conducerea uzinei au crescut beneficiile financiare ale muncitorilor. După o lună de discuţii a fost stabilit un act adiţional la contractul colectiv de muncă. „A fost o negociere grea, pentru că, împreună cu noi au făcut-o şi cele două sindicate de la Slatina, care au semnat actul adiţional cu cel puţin trei zile înaintea noastră. Eu nu sunt aşa de mulţumit de rezultat, dar criza economică ne-a făcut pe cei din comisia de negociere să acceptăm condiţiile şi să câştigăm mai multe drepturi pentru salariaţi“, a precizat, într-o conferinţă de presă, Iancu Muhu, preşedintele sindicatului Vatra din TMK Reşiţa.

Astfel, salariul tarifar al fiecărui angajat creşte, de la 1 februarie, cu 60 de lei. Prima de Paşte a ajuns la 400 de lei, prima de Ziua Siderurgistului – 380 de lei, prima de Crăciun – 650 de lei, iar salariaţii care muncesc în zilele de sâmbătă şi duminică vor avea un spor salarial de 75%.

De asemenea, a crescut prima de vacanţă, la valoarea de 760 de lei care este dedicată salariaţilor care beneficiază de zece zile de concediu. Diurna de deplasare a atins cifra de 80 de lei. „Aceste câştiguri au fost semnate de către patronat şi de comisia sindicatului. A fost mai greu decât în anii trecuţi, pentru că noi ceruserăm iniţial o creştere de 10%, dar am revenit la o creştere de cel puţin 100 de lei. Corect ar fi fost ca cele trei sindicate, Vatra şi cele de la Slatina să negocieze în acelaşi timp şi în acelaşi loc“, a mai precizat Muhu.

Nu este o colaborare bună între noi şi celelalte două sindicate, care de fiecare dată ne-au luat-o înainte. Cu creşterea amintită, salariul minim brut în TMK Reşiţa este de 1.450 de lei. Biletele de odihnă se plătesc 50% din valoare de către societate, cu aprobarea conducerii şi a sindicatului, şi se mai asigură transportul cu mijloacele de transport în comun pentru cei ce pleacă în concediu. Valoarea unui bilet de odihnă poate ajunge până la suma de 2.500 de lei“, a mai precizat liderul sindicatului Vatra. În prezent, Vatra numără 760 de membri, după ce 80 de persoane au plecat către grupul CEZ.

„Aceştia s-au retras de la noi şi s-au înscris la un sindicat de la Craiova. Aceia le-au promis multe beneficii pentru respectiva mişcare, dar pe care nu le-au primit. Nu am pierdut, pentru că eu am fost isteţ şi, înainte de negociere, am simţit că vor fi furaţi şi atunci am solicitat conducerii ca, pentru oamenii care pleacă la CEZ să mi se dea cuantumul cotizaţiei şi să intre în fondul Vatra. Mie îmi pare rău numai după oamenii care au fost atâţia ani colegi cu mine“, a mai declarat Iancu Muhu.

Potrivit liderului Vatra, în anul 2012, cel puţin 60 de muncitori vor pleca în pensie, dar nu va fi făcută nici o restructurare. În schimb, va fi operată o reorganizare a societăţii cu redistribuirea unor angajaţi către oţelărie şi turnare continuă.

Flavius Rotariu